Pátek, 19. dubna 2024

USA a Čína by dle expertů OSN a EU měly v emisích ustoupit

USA a Čína by dle expertů OSN a EU měly v emisích ustoupit

V předvečer konference Organizace spojených národů o změnách klimatu, která v pondělí začíná v jihoafrickém Durbanu, experti OSN, EU a mnohé organizace bojující za ochranu životního prostředí vyzvali Peking a Washington, aby v otázce emisní politiky ustoupily. USA ani Čína se doposud nezavázaly snižovat emise škodlivých plynů.

Všechny dosavadní klimatické studie ukazují, že se po celém světě musí rozeznít varovné zvony, prohlásila podle agentury DPA v Durbanu šéfka sekretariátu OSN pro změny klimatu Christiana Figuerésová. V tomto jihoafrickém městě se v následujících 12 dnech sejde více než 11.000 delegátů a několik tisíc politiků, expertů a diplomatů z asi 190 zemí světa.

Během 17. konference smluvních stran Rámcové smlouvy o změně klimatu se jednání budou soustředit na takzvaný Kjótský protokol omezující emise skleníkových plynů, jehož platnost v roce 2012 vyprší. Protokol Spojené státy neratifikovaly a Čína s Indií se k emisním závazkům nepřipojily. Jednání o smlouvě, která by Kjótský protokol po roce 2012 nahradila, jsou zatím neúspěšná.

Evropská unie již avizovala, že se v Durbanu chce zasadit o to, aby se všechny velké průmyslové státy přinejmenším shodly na plánu o právně závazné mezinárodní dohodě.

Evropská unie se podle polského vyjednávače EU Thomasze Chruszczowa sice rozhodla, že cíle Kjótského protokolu splní a dál v nich bude pokračovat, ale bez účasti států s nejvyššími emisemi skleníkových plynů nemá dohoda smysl. Chruszczow také připomněl, že Evropané mají na svědomí jen 11 procent skleníkových plynů vypouštěných do ovzduší.

Organizace Greenpeace se domnívá, že pokud by USA klimatická vyjednávání blokovaly, musejí ostatní země připravit nouzovou emisní smlouvu. Martin Kaiser z této organizace tvrdí, že kvůli ochraně klimatu již není možné si dovolit jednat s USA v rukavičkách, jak se doposud ze strachu z hospodářských důsledků dělo.
"Mezinárodní ochrana klimatu stojí na rozcestí. V Durbanu se rozhodne, kam se svět vydá: buď k budoucí klimatické katastrofě, nebo k zodpovědné budoucnosti," řekl dnes v Berlíně Hubert Weiger, který vede německý ekologický spolek BUND.

Smluvní státy Kjótského protokolu by se podle neziskového Světového fondu na ochranu přírody (WWF) měly v Durbanu dohodnout na druhém závazném období tohoto dokumentu. Expertka WWF Regine Güntherová by navíc považovala za důležitý signál ustavení klimatického fondu, o kterém se již rozhodlo na konferenci v mexickém Cancúnu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů