Úterý, 23. dubna 2024

Konference OSN o klimatu vstupuje do druhé fáze

Konference OSN o klimatu vstupuje do druhé fáze

Po týdnu debat převážně technického rázu vstupuje v jihoafrickém Durbanu do druhé fáze mezinárodní konference OSN o změnách klimatu. Přibližně 130 ministrů a několik hlav států by do pátku mělo najít shodu nad podobou globální dohody po vypršení Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů v roce 2012. Na podporu "klimatické spravedlnosti" v Durbanu o víkendu manifestovaly tisíce lidí.

Kjótský protokol z roku 1997 zavázal 35 vyspělých zemí snížit do roku 2012 exhalace skleníkových plynů o pět procent pod úroveň roku 1990. Protokol ale nikdy nepodepsaly Spojené státy a dokument se nevztahoval ani na velké rozvíjející se ekonomiky, jakými jsou kupříkladu Čína a Indie.

Evropská unie chce, aby byla v Durbanu navržena cestovní mapa budoucí mezinárodní smlouvy, která stanoví cíle omezení skleníkových plynů pro všechny země k roku 2020. Podle nejmenovaného evropského vyjednávače ale Spojené státy a Indie toto úsilí nadále odmítají podpořit.

Cestu k nové dohodě by mohla otevřít Čína coby největší znečišťovatel ovzduší na světě. Peking dosud takový krok odmítal, v některých prohlášeních čínské strany byl však podle AFP tento týden znát obrat. Dnes Peking podle analytiků předložil seznam podmínek, které mají být v Durbanu splněny, než se Čína rozhodne k jednání o budoucí globální dohodě připojit. Mimo jiné v nich prý žádá, aby na sebe evropské a další státy vzaly další závazky v Kjótském protokolu.

Kjótský protokol je jedinou mezinárodní úmluvou, která asi čtyřicítku zemí zavazuje ke snížení emisí skleníkových plynů, jež podle vědců přispívají ke zvyšování hladiny moří, ničivým bouřím a záplavám či naopak katastrofálním suchům a bezprostředně tak ohrožují některé ostrovní státy.

V sobotu Durbanem pochodovalo více než 6000 lidí na protest proti dalším "nudným textům" a "klimatickému apartheidu".

Mezinárodní konference končí v pátek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů