Úterý, 16. dubna 2024

Klimatická změna - co modely očekávají v Evropě?

Dosavadní pozorování ukazují, že teplota vzduchu v posledních desetiletích v Evropě stoupá. Ale jaké změny klimatu můžeme očekávat v budoucnosti?

Klimatická změna - co modely očekávají v Evropě?

Evropská agentura pro životní prostředí vytvořila na základě 25 regionálních klimatických modelů provozovaných v rámci projektu ENSEMBLES scénář vývoje teplot vzduchu a srážek až do roku 2100.

Výpočet byl proveden dle emisního scénáře A1B, který předpokládá energetický mix složený jak z fosilních, tak i obnovitelných zdrojů energie, implementaci environmentálních technologií a růst obyvatelstva na 9 miliard v roce 2050.

Pro období let 2021-2050 modely předpokládají zvýšení průměrné roční teploty v Evropě o 1,5 °C ve srovnání s referenčním obdobím 1960-1990. Nejvýraznější oteplení scénář očekává ve východní části Skandinávského poloostrova a v jižní a jihovýchodní části Evropy. Pokud se podíváme dále do budoucnosti do období let 2071-2100, Evropa se v průměru oteplí o 3 °C, ve Skandinávii může oteplení dosáhnout až 6 °C ve srovnání s obdobím 1960-1990. Scénář očekává odlišný vývoj teploty pro letní a zimní období. Zatímco v zimě dojde k největšímu oteplení v severní a východní Evropě, nejvyšší zvýšení letních teplot je předpovídáno ve Středomoří.

Předpokládané trendy srážek nejsou tak jednoznačné jako v případě teploty, značně se liší v rámci evropského kontinentu i ročního období. Obecně modely v severní části Evropy předpovídají nárůst ročních srážkových úhrnů okolo 15 % v období 2021-2050 ve srovnání s referenčním obdobím, ve středomořské oblasti naopak pokles. Snížení srážek je očekáváno zejména v létě, což bude způsobovat v kombinaci s vyššími teplotami častější výskyt sucha, zimní období by mělo být spojeno s výjimkou severní Afriky s mírným zvýšením srážkových úhrnů. Uvedený vývoj potvrzuje i scénář do období 2071-2100, kdy by mělo dojít k dalšímu prohloubení časové i prostorové variability srážek.

Výsledné mapy vznikly v rámci projektu Eye on Earth a jsou k dispozici prostřednictvím níže uvedených odkazů.

Teplota

Srážky

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů