Čtvrtek, 28. března 2024

Američané prý mění svůj názor na zprávy o klimatických změnách

Američané prý mění svůj názor na zprávy o klimatických změnách

Američané, kteří donedávna považovali zprávy o klimatických změnách za mlhavý koncept, mění názor. Ředitelka Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) Jane Lubchencová dnes prohlásila, že na tom mají podíl například nedávné rozsáhlé požáry v Coloradu.

Na univerzitním fóru v Austrálii Lubchencová přiznala, že názory Američanů se mění s tím, jak přibývá případů extrémního počasí a událostí s tím souvisejících. Vyděsily je například požáry, které letos zasáhly Colorado, zničily 350 domů a zabily dva lidi. Dostatečně přesvědčivé jsou podle ní pro Američany také rekordně teplá jara i hurikány, objevující se dříve než obvykle.

"Mnoho lidí na světě začíná věřit, že se podnebí mění a že se to projevuje v reálném čase. Alespoň v USA jsme svědky stále extrémnějšího počasí a s tím souvisejících jevů. Lidé v USA mění názor, jakmile na vlastní kůži zažijí něco, co je podle nich přímo spojeno s klimatickou změnou," prohlásila Lubchencová před univerzitním fórem v Canbeře.

Loňské jaro bylo v USA nejteplejší od roku 1895, kdy se začaly teploty měřit. Potřetí od začátku registrace hurikánů v roce 1851 se vytvořily dva hurikány před sezónou, která začíná 1. června.

Lubchencová řekla, že žádný klimatický jev se nedá považovat za přímý důsledek širší klimatické změny, ale je prý zřejmé, že extrémních jevů trvale přibývá, na což se upozorňovalo v debatách o zvyšování koncentrace takzvaných skleníkových plynů.

NOAA je prý zavalen požadavky na poskytnutí informací o změnách a předpovědi počasí. Na úřad se prý obracejí soukromníci, podniky, obce i plánovači z celých USA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů