Pátek, 19. dubna 2024

Nový nástroj CLIMATE-ADAPT

Nový nástroj CLIMATE-ADAPT

Internetová platforma CLIMATE-ADAPT pro přizpůsobení se změně klimatu bude sloužit ke shromažďování údajů o změně klimatu v Evropě.

Nový nástroj CLIMATE-ADAPT, který společně s členskými státy EU vytvořila Evropská komise a Evropská agentura pro životní prostředí.

Platforma CLIMATE-ADAPT poskytne prostor k výměně informací o všech aktivitách, strategiích, výzkumných projektech či studiích, které se pokouší nalézt odpověď na otázku, jak je možné přizpůsobit se změně klimatu.

Dopady změny klimatu představují pro všechny složky společnosti významné a stále se zvyšující riziko. Častější záplavy či sucha, vlny horka či naopak mrazu, úbytek sněhové pokrývky nebo naopak sněhové kalamity ovlivňují celou společnost: výrobu, zemědělství, energetiku, domácnosti i ekosystémy.

K přizpůsobení se změně klimatu je třeba nejprve dostatečně přesně znát a včas předvídat její negativní účinky. Na základě těchto znalostí lze pak přijímat opatření, která škodám způsobeným negativními dopady změny klimatu zabrání, nebo je alespoň omezí.

Důkazů o pospěšnosti takových opatření existuje již dnes celá řada: například ekonomické škody způsobené povodněmi v Evropské unii činí ročně zhruba 6,4 miliardy eur. Opatření pro přizpůsobení se změně klimatu by mohla takovým škodám zabránit pouze za zlomek očekávaných nákladů.

Internetová platforma CLIMATE-ADAPT pro přizpůsobení se změně klimatu bude sloužit ke shromažďování údajů o změně klimatu v Evropě. Přinese přesnější údaje o zranitelnosti určitých regionů či odvětví lidské činnosti. Shromážděné údaje budou využity již při aktuální přípravě Strategie EU - adaptace na změnu klimatu, jejíž zveřejnění plánuje Evropská komise na rok 2013 (do srpna 2012 je možné zapojit se do veřejné konzultace k přípravě této strategie).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů