Středa, 24. dubna 2024

Proč se mění teploty na Zemi z roku na rok?

Proč se mění teploty na Zemi z roku na rok?

Přestože změny ve stavu klimatického systému jsou obvykle otázkou minimálně desítek let, globální teplota Země kolísá i z roku na rok. Toto kolísání má několik příčin. Tou nejdůležitější je systém takzvané Pacifické oscilace:

Pacifická oscilace je klimatický cyklus globálního významu; ovlivňuje klima na celé Zemi a to v jednotlivých letech Je příčinou toho, proč se střídají teplejší a chladnější roky a křivka teplotní změny není lineární. Tento jev souvisí se změnami v pohybu vzduchových hmot i oceánských proudů v Tichém oceánu a mediálně je poměrně známý.

El Nino je teplá fáze klimatické oscilace, kdy teplá voda proudí v Pacifiku od západu ke břehům Jižní Ameriky, kam přináší deště, zatímco ve východní Asii je sucho.

La Nina je opačná fáze cyklu, kdy naopak zesílí studený Humboltův proud kolem břehů Chile a dodává studenou vodu až k rovníku. Západní pobřeží Jižní Ameriky je suché, zatímco na východě Asie prší.

Obě fáze mají ještě další projevy na počasí v širším okolí jižního Pacifiku. Jelikož na Zemi neexistuje žádná další oscilace podobného významu, je právě Pacifická oscilace do velké míry zodpovědná za globální klima v jednotlivých letech. Globální teplota reaguje na stav oscilace sice s několikaměsíčním zpožděním, zato poměrně spolehlivě.

Silné El Nino s sebou vždy přináší teplý rok na Zemi, což se nejvýznamněji projevilo v roce 1998, který byl nejteplejší ve 20.století i díky mimořádně silnému El Ninu. Naopak následná silná a zejména dlouhá fáze La Nina vyústila v globálně chladný rok 2000. Při hodnocení vývoje globální teploty tak je tedy vždy třeba přihlédnout k stavu této jižní oscilace, který vysvětluje valnou většinu výkyvů mezi jednotlivými roky.

O souvislosti jižní oscilace a globálních klimatických změn se vedou spory. Zdá se totiž, že v posledních desetiletích intenzita jevu El Nino, tj. teplé fáze, vzrostla, ale není jasné, zda je to v důsledku změn klimatu. Dokonce existují i názory, že naopak změna v Jižní oscilaci je zodpovědná za kolísání globálního klimatu, ale toto tvrzení naráží na skutečnost, že i při stejně silném El Ninu jsou v současnosti teploty vyšší než dříve. Teploty se navíc zvýšily i během studené fáze, která je ale stále zhruba stejně silná jako dříve.

Sopečná činnost Země je dalším faktorem, který dokáže ovliňovat globální klima v krátkodobém měřítku, tj. v řádu měsíců až několika let. Výbuchy velkých sopek s mimořádným množstvím vulkanického materiálu vyvrženým do atmosféry působí drobné ochlazení na celé planetě. Přes určité zákonitosti lze sopečnou činnost považovat za faktor spíše nahodilý.

ZDROJ: meteocentrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů