Sobota, 20. dubna 2024

Led v Severním ledovém oceánu tál rekordní měrou

Led v Severním ledovém oceánu tál rekordní měrou

Rozloha ledu pokrývajícího Severní ledový oceán je nejmenší od doby, kdy lidé začali sledovat Arktidu pomocí satelitů. Na svých internetových stránkách o tom dnes informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Arktický led tak pokrývá menší oblast než v dosud rekordním roce 2007, přestože letos byly teploty v polární oblasti nižší než před pěti lety.

Podle satelitních snímků pořízených v neděli pokrývá led v okolí severního pólu 4,1 milionu čtverečních kilometrů oceánu. To je o 70.000 čtverečních kilometrů méně než v roce 2007. Rozloha zamrzlé plochy se během letošní sezony patrně ještě zmenší, protože podle vědců pokračuje obvykle tání až do poloviny září.

Pět let starý rekord v tání arktického ledu padl, přestože je letos v severní polární oblasti chladněji než v roce 2007. "V roce 2007 bylo ve skutečnosti mnohem tepleji (než letos)," řekl Joey Comiso z NASA. Za rekordní pokles rozlohy zamrzlého moře podle něj může dlouhodobý trend v narušování základní vrstvy ledu, která se během polární zimy obnovuje jen pomalu. "Ztrácíme silnou část ledové pokrývky. A když tuto část ztratíte, zbytek ledu bude přes léto mnohem zranitelnější," vysvětlil.

Led v Arktidě přes léto taje a během polární zimy se obnovuje. Vědci však na základě záběrů, které družice přinášejí od roku 1979, zjistili, že každoroční minimum rozlohy zamrzlého oceánu se každých deset let zmenší o 13 procent. Většina vědců je přesvědčena, že úbytek arktického ledu je způsoben globálním oteplováním.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů