Čtvrtek, 28. března 2024

Klimatické změny silně zpomalí světovou ekonomiku

Klimatické změny silně zpomalí světovou ekonomiku

Více než sto milionů lidí zemře do roku 2030 a globální ekonomický růst se sníží o 3,2 procenta hrubého domácího produktu, pokud se svět nevypořádá se změnami klimatu. Upozorňuje na to zpráva nezávislé humanitární organizace DARA, která byla uveřejněna v New Yorku.

Zvyšování globálních průměrných teplot, na nichž se podílí vypouštění skleníkových plynů, bude mít vážné dopady. Obyvatelstvo planety budou ohrožovat extrémní vedra, sucha, tání ledovců a zvyšování hladiny moří, uvádí se ve zprávě, která byla vypracována na žádost dvaceti rozvojových zemí, které se cítí nejvíce ohroženy dopady klimatických změn.

Autoři zprávy soudí, že každý rok zemře kvůli znečištění životního prostředí, hladu a nemocem jako důsledku klimatických změn a ekonomik využívajících hodně fosilní paliva pět milionů lidí. Toto číslo se do roku 2030 zřejmě zvýší na šest milionů ročně, pokud se budou dosavadním způsobem používat fosilní paliva.
Nejvíce úmrtí z těchto důvodů lze očekávat v rozvojových zemích, uvádí autoři zprávy, kteří hodnotili dopady klimatických změn na 184 zemí v roce 2010 a 2030.

V důsledku změn klimatu se už snížila globální produkce o 1,6 procenta světového hrubého domácího produktu. Do roku 2030 by se ztráty mohly zdvojnásobit na 3,2 procenta globálního HDP, pokud se dovolí, aby se globální teploty dále zvyšovaly.

Téměř 200 států se v roce 2010 dohodlo, že omezí globální růst teplot pod dva stupně Celsia, aby se předešlo nebezpečným dopadům klimatických změn. Klimatologové ale varují, že naděje na omezení růstu teplot pod dva stupně Celsia se zmenšují s tím, jak se zvyšují emise skleníkových plynů v důsledku používání fosilních paliv.

Nejzranitelnější jsou nejchudší státy, protože čelí zvýšenému riziku sucha, nedostatku vody, špatné úrody, chudobě a nemocem. V průměru mohou v důsledku klimatických změn ztratit do roku 2030 jedenáct procent HDP, uvádí DARA.

"Zvýšení teplot o jeden stupeň Celsia je spojeno se ztrátou deseti procent produktivity v zemědělství. Pro nás to znamená ztrátu čtyř milionů tun obilovin, což představuje 2,5 milionu dolarů. To je kolem dvou procent našeho HDP," uvedla bangladéšská premiérka Šajch Hasína Vadžídová. "Přidáme-li k tomu škody na majetku a další ztráty, hrozí nám pokles HDP o tři až čtyři procenta."

Ale ani největší a nejrychleji se rozvíjející ekonomiky neuniknou dopadům klimatických změn. V USA a Číně by se mohl HDP snížit do roku 2030 o 2,1 procenta, zatímco v Indii by to mohlo být až o více než pět procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů