Sobota, 20. dubna 2024

Mary Robinsonová

Mary Robinsonová

Se zájmem jsem si přečetla komentář, který Václav Havel napsal pro deník New York Times v roce 1992, před Summitem Země v Rio de Janeiru. Na téma úkolů, jimiž se summit bude muset zabývat, Havel tehdy uvedl:

"Není to jen technický, ekonomický či ekologický úkol. Tato obrovská výzva má i rozměr morální a duchovní. Minulá éra nám, kteří jsme přežili totalitní režim, dala jedno velmi dobré ponaučení - člověk nedokáže poručit větru ani dešti, jak v mé zemi kdysi slibovala jedna propagandistická píseň. Člověk není všemocným pánem všehomíra, který může beztrestně dělat, co se mu zlíbí nebo co mu v daném okamžiku vyhovuje. Svět, ve kterém žijeme, je vytvořený z nesmírně složitého a tajuplného přediva, o němž toho víme velmi málo a k němuž se musíme chovat s maximální pokorou."

Je to ideální způsob, jak přistupovat k nezdaru červnové konference Rio+20 a jak dosáhnout posunu v chápání vývoje, který tak naléhavě potřebujeme. Zatím totiž rozhodně nemáme nakročeno k bezpečnému světu s teplotami nižšími než 2 °C nad předprůmyslovou úrovní, k němuž se vlády zavázaly na konferenci o klimatu v mexickém Cancúnu v roce 2010.

Světová banka ve své nedávné zprávě s názvem "Uberte páry: proč je nutné vyhnout se světu teplejšímu o 4 °C" varovala, že hrozí zaplavení pobřežních měst, neúroda a z ní plynoucí nedostatek potravin a častější tropické cyklony.

Pozitivní je, že na klimatické konferenci v Durbanu v prosinci 2011 bylo dosaženo dohody o vytvoření nové právní úmluvy pro oblast klimatu do roku 2015, která by měla vstoupit v platnost v roce 2020. Durbanská platforma pro rozšířenou akci, jak se dohoda nazývá, je životně důležitou cestou k bezpečnějšímu světu. Jednání o této nové klimatické dohodě jsou však příliš pomalá a byrokratická. Proto Institut pro světové zdroje (WRI) a Nadace Mary Robinsonové - Klimatická spravedlnost (MRFCJ) zahájily globální dialog o klimatické spravedlnosti, aby vtiskly tvář spravedlivé a ambiciózní klimatické dohodě v roce 2015.

V jádru dialogu bude stát vysoký poradní výbor složený z lídrů, kteří budou prosazovat principy, cíle a výsledky tohoto dialogu - nejvýrazněji tím, že pomohou zapojit do rozhodovacího procesu i hlasy zranitelných populací - a budou šířit a zesilovat poselství vzešlá z našeho společného úsilí. Dialog bude řešit otázku spravedlnosti nejen v kontextu zmírnění, tedy snížení emisí skleníkových plynů, ale i v kontextu větší podpory adaptace komunit postižených klimatickými změnami, spravedlivého poskytování zelených technologií nejchudším a spravedlivého financování tak, aby se zdroje skutečně dostaly k těm, na něž mají klimatické změny největší dopad. Spravedlnost chápeme jako vklad, jenž umožňuje vyšší ambice, a ty poté mohou představovat bránu pro operacionalizaci spravedlivé praxe.

Věřím, že kdyby byl Václav Havel stále mezi námi, zdůrazňoval by, jak je důležité postavit do centra našich klimatických zájmů člověka a skutečně usilovat o spravedlivější a vskutku udržitelnější svět, protože jsme byli ochotni potýkat se s nelehkými tématy, která před více než dvaceti lety nadnesl ve svém komentáři pro New York Times.

Mary Robinsonová

Někdejší členka irského Senátu Mary Robinsonová byla první ženou, která se v roce 1990 stala prezidentkou Irska. Když v úřadu v roce 1997 skončila, stala se vysokou komisařkou OSN pro lidská práva. Vede nadaci, která nese její jméno.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů