Sobota, 20. dubna 2024

Umělé mraky z mořské vody(?)

Umělé mraky z mořské vody(?)

Myšlenka vyrábět umělé mraky z mořské vody a tím omezit oteplování povrchu Země se objevila už před několika desítkami let. Dlouho ale byla odmítána jako drahá a ne příliš bezpečná. Nyní se však tímto nápadem seriózně zabývá mezinárodní tým znovu. Jde o jeden ze způsobů, které se v oblasti vědy zvané "geoengineering" zabývají tím, jak zmírnit oteplování naší planety.

Program, ve kterém jde konkrétně o zmíněnou přeměnu mořské vody v mraky, se nazývá Marine Cloud Brightening (MCB). Počáteční výzkumy odborníků vyšly z empirického pozorování, které zjistilo, že podél námořních tras, po nichž se pohybuje mnoho lodí, se vytvářejí mraky ve větším rozsahu než nad jinými částmi světových moří. Příčinou toho jsou velice drobné kapičky vody, které se nabalují na tzv. kondenzační minijádra, podobně jako tomu je při dešti, když se kapičky vody nabalují na zrnéčka prachu. Lodě při své plavbě mořem spalují pohonnou hmotu, z níž jako odpad vznikají drobné kapičky oleje a sazí, které se vypouštějí buď do vody anebo do vzduchu. Právě tyto částečky fungují jako kondenzační jadérka, jejichž nakupením pak vznikají oblaky.

Tento proces (kterému lze těžko zabránit, protože provoz lodí samozřejmě nelze z hospodářských důvodů omezovat) hodlají vědci z programu MCB napodobit. A to tak, že speciální lodě nasají velké množství mořské vody, rozředí ji a dmýchacími mechanismy se vyfouknou vysoko do atmosféry. Částečky mořské vody obsahují krystalky soli, kolem kterých se vytvoří oblaka - tak si to aspoň představují účastníci programu MCB, kteří tohoto času plánují testování. Při něm se má zjistit i to, zda by tato aktivita neměla i nežádoucí průvodní efekty pro životní prostředí.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů