Pátek, 29. března 2024

GMO: Celosvětová koalice žádá zákaz

GMO: Celosvětová koalice žádá zákaz
Ottawa/Lima/Berlin/Brusel/Praha - Více než 350 nevládních organizací z celého světa vyjadřuje obavu z ohrožení biologické rozmanitosti a potravinové bezpečnosti pro téměř jeden a půl miliardu lidí v důsledku hrozby zavedení geneticky manipulovaných (GM) rostlin, které byly změněny tak, aby jejich semena byla neplodná (sterilní) (1). Americká agrochemická firma MONSANTO, která je největším světovým výrobce GM osiva, totiž už nehodlá nadále plnit veřejný přislib z roku 1999, že neuvede na trh tzv. "zabijáckou technologii" (terminator technology). Jelikož společnost MONSANTO nyní říká, že může tzv. "sebevražedné osivo" užívat pro nepotravinářské plodiny a zároveň do budoucna nevylučuje ani jiná použití, žádají stovky nevládních organizací celosvětový zákaz této technologie(2).

"Zemědělci a domorodí obyvatelé už nemohou Monsantu věřit. Porušený slib Monsanta je smrtelnou zradou, protože potravinová bezpečnost a právo na sebeurčení domorodých obyvatelů a farmářů jsou životně závislé na možnosti zachovat část své úrody pro příští setbu," uvedl Alejandro Argumedo z peruánské Asociación ANDES.

Doposud platí de facto moratorium na použití technologií pro genetickou sterilizaci osiva, známých také jako GURT (Genetic Use Restriction Technologies) na základě Úmluvy OSN o biologické rozmanitosti (CBD - Convention on Biological Diversity), která byla přijata v roce 2000. Průmyslové firmy vydělávající na GMO však zvyšují svůj tlak na podkopání moratoria v souvislosti s blížícím se výročním zasedáním představitelů vlád, které úmluvu ratifikovaly. Jednání proběhne i za účasti delegace České republiky v brazilském městě Curitiba ve dnech 20. až 31. března 2006.

V lednu a únoru 2006 podnikli delegáti vlád USA, Kanady a Austrálie v rámci přípravných jednání k výročnímu zasedání signatářů úmluvy několik útoků na zatím platné moratorium na komerční použití "zabijácké technologie"(3). V reakci na tlak průmyslu a vlád několika nejbohatších zemí světa žádá nyní více než 350 organizací ze všech kontinentů celosvětový zákaz "zabijácké technologie" . Důvodem pro zákaz je možné ohrožení biologické rozmanitosti a zničující dopad na živobytí a kulturu nejméně 1,4 miliardy lidí, kteří jsou existenčně závislí na plodnosti semen ze své úrody.

"Zabijácká technologie" (terminator technology) byla vyvinuta americkým ministerstvem zemědělství (US Department of Agriculture) a osivářskou firmou Delta & Pine Land, aby znemožnila farmářům uschovávat si semena z vlastní úrody jako osivo a aby zvýšila zisky byznysu s GMO tím, že přinutí zemědělce každý rok znovu a znovu kupovat geneticky manipulované osivo.

Kontakty pro zájemce o další informace:

Kanada: Lucy Sharratt, Coordinator, Ban Terminator Campaign, lucy@banterminator.org
USA: Hope Shand, ETC Group, hope@etcgroup.org
Peru: Alejandro Argumedo, Asociación ANDES, andes@andes.org.pe
Malajsie: Chee Yoke Ling, Third World Network, twnet@po.jaring.my
Indie: Chukki Nanjundaswamy, La Via Campesina, chukki_krrs@yahoo.co.in
Německo: Benedict Haerlin, Greenpeace International, Benny.Haerlin@de.greenpeace.org

Zdroj: Společnost pro trvale udržitelný život

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů