Pátek, 19. dubna 2024

Co stojí za poklesem akcií biotechnologické společnosti Genentech?

Co stojí za poklesem akcií biotechnologické společnosti Genentech?

Světově druhá největší biotechnologická společnost...

...Genentech Inc. (DNA) včera oznámila, že za druhý kvartál zaznamenala nárůst čtvrtletního zisku o 79 % díky pokračující popularitě a prodejům medikamentů k léčbě rakoviny.

Akcie firmy i přes výborné výsledky v poobchodní fázi poklesly o bezmála tři procenta v důsledku zklamání investorů z oznámených tržeb léku Avastin, které minuly odhad trhu. Negativní náladu navíc podpořila zpráva, že by schvalování výše uvedeného medikamentu k léčbě rakoviny prsu mohlo být odloženo na pozdější datum než 22. listopadu, což byl termín, kdy měla FDA prodeje léku k danému účelu schválit.

Firma za uplynulé tři měsíce končící k 30. červnu vykázala zisk 531 mil. USD/49 centů na akcii, přičemž za shodné období loňského roku činil zisk firmy 296,2 mil. USD/27 centů na akcii.

Bez započtení mimořádných položek by společnost hospodařila se ziskem 56 centů na akcii, čímž s přehledem překonala očekávání trhu, když analytici dotazovaní agenturou Thomson First Call v průměru předpokládali zisk na úrovni 47 centů na akcii.

Tržby se v meziročním srovnání zvedly o 44 procent na 2,2 miliardy dolarů.

Tržby z prodeje léku Avastin ve Spojených státech vzrostly o 72 procent na 423 mil. USD, ovšem průměrný předpoklad analytiků hovořil o tržbách na úrovni 439 milionů dolarů. V červnu FDA schválila užívání zmíněného léku při léčbě rakoviny tračníku a konečníku v případech, kdy se nemoc rozšířila i do ostatních částí těla. Základním předpokladem účinku Avastinu je zamezení růstu cév zásobujících nádor, tím přímo zablokuje růst primárního nádoru a zabrání i progresi metastatického postižení. Podle analytiků by celoroční tržby z prodeje léku měly do konce roku 2007 přesáhnout 2 miliardy dolarů.

Firma, jejímž majoritním vlastníkem je švýcarská farmaceutická firma Roche Holding AG, zvýšila projekci zisku pro celý rok, když očekává, že vykáže růst zisku o 55 až 60 procent, když původně hovořila o 45 až 50% růstu.

Akcie DNA včera zavíraly na ceně 84,06 USD a v poobchodní fázi oslabily o 2,86 % na 81,66 USD.

http://www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů