Zlínský kraj - Spory okolo geneticky upravených plodin ( GMO), které v minulých
dnech znovu oživilo zveřejnění seznamu jejich pěstitelů, se týkají také
Zlínského kraje. Pole s takto modifikovanou kukuřicí totiž leží také na Zlínsku,
Uherskohradišťsku či Kroměřížsku. Podle ekologické organizace Greenpeace
představují geneticky upravené plodiny nebezpečí pro přírodu, a tím i pro
člověka. " Dlouhodobé dopady modifikovaných plodin na půdu, flóru a faunu dosud
neznáme. Významné riziko však představuje kontaminace pylem, která ohrožuje
původní ekosystém. Rovněž spotřebitelé mají právo jíst bezpečnou stravu,"
vysvětlila Magdalena Klimovičová z Greenpeace. Zemědělce ale k pěstování
geneticky upravené kukuřice vede snaha o vyšší výnosy, kvalitnější zrno a hlavně
skutečnost, že geneticky upravenou obilninu nenapadá škůdce zavíječe
kukuřičného. Tento motýlek totiž způsobuje ztráty na sklizni i jakosti. Prvním
rokem pěstují letos modifikovanou kukuřici například ve společnosti ZZ Rovina v
Hulíně. " Geneticky upravené plodiny pěstují v Americe, Francii nebo Španělsku.
Pokud vím, nikdo žádné důkazy o jejich škodlivosti nemá," řekl vedoucí
zemědělské sekce Petr Netopil. Jejich kukuřice skončí v lihovaru, kde z ní
vyrobí líh. Geneticky " vylepšené" plodiny pěstují i další podniky v kraji. "
Prostě zkoušíme novou věc, která by do budoucnosti mohla mít význam," vysvětlil
ředitel ZOD Poolšaví na Uherskohradišťsku Lubomír Nedbal. Sklizenou kukuřici tam
hodlají použít jako krmivo pro vlastní živočišnou výrobu. " Geneticky upravená
sója se k nám vozí deset let, tak nevím, proč by někoho zajímalo, že pěstujeme
geneticky modifikovanou kukuřici. Není za co se stydět," míní Nedbal. Pět
hektarů geneticky upravené kukuřice oselo tento rok poprvé i Agrodružstvo
Roštění na Holešovsku. " Kukuřici teď nemusíme kvůli zavíječi chemicky
ošetřovat. Taky ji nenapadají plísně, které běžně způsobují záněty vemen u
krav," podotkla předsedkyně představenstva Jarmila Čermáková. Věří, že
modifikovaná kukuřice není žádným rizikem. " My se musíme hlavně uživit. Každý
měsíc si pro výplatu přijde sedmdesát lidí. A to, co kolem toho dělají
ekologové, je jen šaškárna," tvrdí Čermáková. S tím ovšem nesouhlasí
přinejmenším někteří ekologové. " Začíná to na několika málo hektarech, ale
bariéry jsou tím prolomeny. Když pominu ekologická rizika, pěstování geneticky
upravených plodin může zlikvidovat konkurenci, která je založena na konvenčních
či ekologických potravinách," domnívá se zásadní odpůrce modifikovaných plodin
Miroslav Janík z valašskokloboucké pobočky Českého svazu ochránců přírody.
Pěstitelé musejí ze zákona pozemky s geneticky upravenou kukuřicí označit v
terénu rozpoznatelným způsobem. " Toto označení slouží pouze pro kontroly
dodržování izolační vzdálenosti tak, jak vyžaduje ministerstvo zemědělství. Ale
laik nijak nepozná, že na poli rostou geneticky upravené plodiny," dodává
Magdalena Klimovičová z Greenpeace.
Zlínský kraj - Spory okolo geneticky upravených plodin ( GMO), které v minulých dnech znovu oživilo zveřejnění seznamu jejich pěstitelů, se týkají také Zlínského kraje. Pole s takto modifikovanou kukuřicí totiž leží také na Zlínsku, Uherskohradišťsku či Kroměřížsku. Podle ekologické organizace Greenpeace představují geneticky upravené plodiny nebezpečí pro přírodu, a tím i pro člověka. " Dlouhodobé dopady modifikovaných plodin na půdu, flóru a faunu dosud neznáme. Významné riziko však představuje kontaminace pylem, která ohrožuje původní ekosystém. Rovněž spotřebitelé mají právo jíst bezpečnou stravu," vysvětlila Magdalena Klimovičová z Greenpeace. Zemědělce ale k pěstování geneticky upravené kukuřice vede snaha o vyšší výnosy, kvalitnější zrno a hlavně skutečnost, že geneticky upravenou obilninu nenapadá škůdce zavíječe kukuřičného. Tento motýlek totiž způsobuje ztráty na sklizni i jakosti. Prvním rokem pěstují letos modifikovanou kukuřici například ve společnosti ZZ Rovina v Hulíně. " Geneticky upravené plodiny pěstují v Americe, Francii nebo Španělsku. Pokud vím, nikdo žádné důkazy o jejich škodlivosti nemá," řekl vedoucí zemědělské sekce Petr Netopil. Jejich kukuřice skončí v lihovaru, kde z ní vyrobí líh. Geneticky " vylepšené" plodiny pěstují i další podniky v kraji. " Prostě zkoušíme novou věc, která by do budoucnosti mohla mít význam," vysvětlil ředitel ZOD Poolšaví na Uherskohradišťsku Lubomír Nedbal. Sklizenou kukuřici tam hodlají použít jako krmivo pro vlastní živočišnou výrobu. " Geneticky upravená sója se k nám vozí deset let, tak nevím, proč by někoho zajímalo, že pěstujeme geneticky modifikovanou kukuřici. Není za co se stydět," míní Nedbal. Pět hektarů geneticky upravené kukuřice oselo tento rok poprvé i Agrodružstvo Roštění na Holešovsku. " Kukuřici teď nemusíme kvůli zavíječi chemicky ošetřovat. Taky ji nenapadají plísně, které běžně způsobují záněty vemen u krav," podotkla předsedkyně představenstva Jarmila Čermáková. Věří, že modifikovaná kukuřice není žádným rizikem. " My se musíme hlavně uživit. Každý měsíc si pro výplatu přijde sedmdesát lidí. A to, co kolem toho dělají ekologové, je jen šaškárna," tvrdí Čermáková. S tím ovšem nesouhlasí přinejmenším někteří ekologové. " Začíná to na několika málo hektarech, ale bariéry jsou tím prolomeny. Když pominu ekologická rizika, pěstování geneticky upravených plodin může zlikvidovat konkurenci, která je založena na konvenčních či ekologických potravinách," domnívá se zásadní odpůrce modifikovaných plodin Miroslav Janík z valašskokloboucké pobočky Českého svazu ochránců přírody. Pěstitelé musejí ze zákona pozemky s geneticky upravenou kukuřicí označit v terénu rozpoznatelným způsobem. " Toto označení slouží pouze pro kontroly dodržování izolační vzdálenosti tak, jak vyžaduje ministerstvo zemědělství. Ale laik nijak nepozná, že na poli rostou geneticky upravené plodiny," dodává Magdalena Klimovičová z Greenpeace.