Pátek, 29. března 2024

Bio jede

Bio jede
Biotechnologické společnosti se podle nejnovější zprávy Ernst & Young dostávají díky množství vyvíjených nových produktů a vysokým tržbám konečně z červených čísel. Za historicky nejlepšími výsledky tohoto odvětví stojí především množství vyvíjených nových produktů a jejich úspěšné uvádění na trh, rekordní investice a velký objem fúzí a akvizic.

O růstu biotechnologického sektoru v roce 2006 svědčí podle Ernst & Young prakticky všechny ekonomické ukazatele: investiční kapitál, který se biotechnologickým společnostem podařilo získat, dosáhl 27,9 mld. USD, tržby poprvé překročily 70 mld. USD, ve Spojených státech bylo zaregistrováno 36 nových výrobků (v roce 2005 to bylo o tři méně) a počet podaných žádostí o registraci nového léčiva nebo o udělení biologické licence se zvýšil z 21 na 25.

Benzin z biopaliv připravuje pro svá letadla společnost Boeing. K dispozici by mohl být do pěti let. Nové palivo bude směsí s 20 až 40 % paliva pocházejícího z rostlin.

K odstartování iniciativy k využívání alternativních paliv v dopravním letectví se Boeing dal dohromady s ropnými společnostmi BP a Royal Dutch Shell. První studie zkoumá takové otázky jako proveditelnost, náklady, překážky a technické záležitosti.

Největším stimulem k hledání alternativních paliv jsou vysoké ceny ropy. Šéfové leteckého průmyslu jsou také pod tlakem ekologických skupin a politiků, aby snížili škodlivé emise skleníkových plynů.

Z dnešních alternativ jsou životaschopná syntetická tekutá paliva vyráběná z uhlí, biomasy či zemního plynu. Biopalivo pro tryskové letouny vyráběné ze zemědělských plodin by ve střednědobém výhledu mohlo být alternativou, ale je handicapováno omezenou produkční kapacitou. Dave Nielson z Boeingu řekl americkému Úřadu pro výzkum dopravy, že pokud by Spojené státy pokrývaly biopalivem 15 % své průměrné spotřeby pohonných hmot, vyžadovalo by to pěstovat odpovídající rostliny na 10 % celkové obdělávané půdy v USA.

Indická společnost Infosys Technologies otevřela v Brně nové centrum sdílených služeb. Firma celosvětově zaměstnává v 39 zemích přes 72 tisíc zaměstnanců. V krátké době se tak Brno dočkalo další významné IT investice. Na začátku dubna v Brně rozšířila své centrum služeb i firma IBM, která tam nyní zaměstnává přes 2100 lidí (viz Ekonom č. 16/2007).

Cyklistické mapy na internetu zveřejnilo občanské sdružení NaKole. Na serveru www.NaKole.cz spustilo mapu České republiky s plánovačem tras. Každý návštěvník má možnost si naplánovat trasu se zastávkami v hotelech, restauracích či u místních zajímavostí, kde jsou díky certifikaci Cyklisté vítáni na kola připraveni.

U každé trasy je podrobně rozepsaný itinerář s délkami etap, nadmořskými výškami a vyznačenými křižovatkami, cyklotrasami a s typy komunikací. Uživatelé portálu si mohou vzájemně vyměňovat vlastní oblíbené trasy pomocí GPS souřadnic.

Interaktivní zábavně naučné centrum iQpark se otevře na začátku května v Liberci. iQpark je prvním samostatným Hands-on-science centrem v České republice. Základním principem činnosti takových center jsou interaktivita a experimentování. Návštěvníci mohou na exponátech objevovat nové věci a zákonitosti, vytvářet si vlastní hypotézy a rovnou si je vyzkoušet. V Liberci je na ploše přesahující 1600 metrů čtverečních umístěno přes 200 interaktivních exponátů, se kterými mají návštěvníci pracovat. Složitostí odpovídají znalostem získaným na základní škole. Liberecký iQpark je nekomerčním projektem. Hodnota projektu dosahuje téměř 50 milionů korun a stojí za ním obecně prospěšná společnost Labyrint Bohemia. Je také spolufinancován Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu a za podpory partnerů, především liberecké Nadace Škola hrou a Centra Babylon.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů