Důsledky klonování zvířat pro člověka, zvířata a životní prostředí
Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby se
vyjádřil k možným důsledkům živých klonovaných zvířat získaných prostřednictvím
techniky přenosu jader somatických buněk (SCNT) na jejich potomky a produkty
z těchto živočichů pro bezpečnost potravin, zdraví a pohodu zvířat a pro životní
prostředí. Protože jde o složitou problematiku vyžadující značné odborné
znalosti, vytváří se v rámci vědeckého výboru EFSA pracovní skupina expertů,
která připraví návrh stanoviska. EFSA proto uveřejnil výzvu k zasílání
spolehlivých, recenzovaných (peer reviewed) údajů k dané problematice.
Nerecenzované údaje budou brány do úvahy tehdy, jsou-li založeny na vědeckém
důkazu a splňují-li odpovídající standard kvality. Údaje lze zasílat do EFSA do
29. května 2007 a měly by se týkat následujících problematik:
Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby se vyjádřil k možným důsledkům živých klonovaných zvířat získaných prostřednictvím techniky přenosu jader somatických buněk (SCNT) na jejich potomky a produkty z těchto živočichů pro bezpečnost potravin, zdraví a pohodu zvířat a pro životní prostředí. Protože jde o složitou problematiku vyžadující značné odborné znalosti, vytváří se v rámci vědeckého výboru EFSA pracovní skupina expertů, která připraví návrh stanoviska. EFSA proto uveřejnil výzvu k zasílání spolehlivých, recenzovaných (peer reviewed) údajů k dané problematice. Nerecenzované údaje budou brány do úvahy tehdy, jsou-li založeny na vědeckém důkazu a splňují-li odpovídající standard kvality. Údaje lze zasílat do EFSA do 29. května 2007 a měly by se týkat následujících problematik:
- – Technologie přenášející intaktní (neporušené) jádro somatické buňky do oocytu zbaveného jádra
- – Zdraví a welfare náhradní (foster) matky a klonovaného zvířete
- – Charakterizace genetického „make-up” klonovaných zvířat, a to z hlediska intracelulárního i extracelulárního (mitochondriálního) genetického materiálu
- – Srovnávací fyziologie klonovaných i konvenčních zvířat, například reprodukční kapacita
- – Bezpečnost konzumace klonovaných zvířat a produktů z nich (maso, mléčné výrobky, vejce)
- – Charakterizace genetického „make-up” u potomků klonovaných zvířat
- – Srovnávací fyziologie potomků klonovaných a konvenčních zvířat
- – Zdraví a welfare potomků klonovaných zvířat
- – Bezpečnost konzumace potomků klonovaných zvířat a produktů z nich (maso, mléčné výrobky, vejce)
- – Důsledky pro životní prostředí
Adresa pro zaslání údajů:
Dr. Juliane Kleiner, Senior Scientific Office, Scientific Committee and Advisory Forum Unit, European Food Safety Autority, Largo N. Palli 5a, 43100 Parma, Italy, e-mail: juliane.kleiner@efsa.europa.eu
Sdílet článek na sociálních sítích