Čtvrtek, 25. dubna 2024

GMO kukuřice na polích nejen na jihu Čech

GMO kukuřice na polích nejen na jihu Čech
I v Jihočeském kraji se můžeme potkat s geneticky modifikovanými rostlinami. Greenpeace zveřejnilo seznam letošních pěstitelů geneticky modifikované Bt kukuřice MON 810. Nahradilo tím funkci Ministerstva zemědělství ČR. Veřejnost má tak možnost zjistit, kde přesně se u nás kontroverzní GM kukuřice pěstuje, biozemědělci zase mohou vyhodnotit případná rizika kontaminace vlastní úrody pylem geneticky modifikované odrůdy. 

Spotřebitelům hrozí, že díky kontaminaci ztratí možnost výběru mezi biopotravinami, konvenčními a GM potravinami. Z údajů vyplývá, že letos je v ČR Bt kukuřicí MON 810  celkem oseto přes 4 940 hektarů. Jedná se o zlomek z celkové rozlohy orné půdy oseté v ČR kukuřicí.

Jak vyplývá ze společné hodnotící studie pracovníků Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze a Ministerstva zemědělství ČR, kteří vloni oslovili pěstitele GM kukuřice, má pěstování této plodiny mnoho záporných stránek. Mezi ty nejdůležitější patří administrativní zatížení a vysoká cena osiva, ale i omezené uplatnění produkce na trhu. 

Řada odběratelů stejně jako jinde v Evropě požaduje certifikát potvrzující, že mléko, maso a vejce pocházejí ze zvířat, která nebyla krmena GM plodinami.Většina zemědělců v ČR se tudíž staví vůči pěstování GM plodin odmítavě. Zveřejněním seznamu Greenpeace již podruhé supluje povinnost státu zveřejnit informace o pěstování GMO pro potřeby občanů na základě Evropské směrnice 2001/18/EC, čl.31(3)(b) o půdním registru. Tato směrnice stále nebyla implementována do české legislativy a tak jsou tyto zásadní informace pro mnohé občany obtížně dostupné. 

„I když firma Monsanto a další producenti GM plodin neustále tvrdí, že jejich upravené odrůdy jsou naprosto bezpečné, žádná pojišťovna na světě nepojistí zemědělce, který se pro tuto alternativu rozhodne,“ uvedla konzultantka genetické kampaně Greenpeace ČR Magdalena Klimovičová. Možnost kontaminace konvenční kukuřice nebo biokukuřice během kvetení navíc ohrožuje i ostatní zemědělce. Pěstování GM plodin ohrožuje samotnou existenci ekologického hospodaření v Evropě.

Více informací a seznam, kde se u nás setkáte s geneticky modifikovanou kukuřicí zde: www.greenpeace.cz.

Tiskovou zprávu Greenpeace převzal a drobně upravil Edvard Sequens
Zdroj: http://www.krasec.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů