Pátek, 29. března 2024

Řasy z bioinkubátoru

Řasy z bioinkubátoru
Zcela novou biotechnologii uzavřené kultivace mikroorganismů zavedla a odzkoušela česká firma B. P. Medical ve vědecko-technickém parku Nové Hrady.
Výzkum buněčných mikroorganismů neboli řas je dlouhodobou záležitostí. Počátek se datuje do padesátých a šedesátých let, kdy stoupal počet hladovějících obyvatel a intenzivně se hledaly zdroje bílkovin. V roce 1960 bylo založeno odborné pracoviště i v Česku, dnes nese název Sektor autotrofních mikroorganismů Mikrobiologického ústavu Akademie věd v Třeboni.

Právě ve spolupráci s tímto ústavem a s Jihomoravským inovačním centrem se firma B. P. Medical snaží kultivovat mikroorganismy v solárním fotobioreaktoru. V něm dopadá koncentrované spektrum světla na skleněné trubice, v nichž cirkuluje řasová biomasa.
Následným nastavením stresových podmínek mikroorganismů se podpoří produkce biologicky aktivních látek, sekundárních karotenoidů či jiných cenných látek.

Po kultivaci je vzniklá kultura oddělena a dále se zpracovává, zejména sušením. Z ní pak vznikají nové produkty určené jako doplněk lidské výživy nebo k obohacování krmných směsí pro hospodářská zvířata.
Protože je výroba řas zcela uzavřená a splňuje požadavky na farmaceutickou čistotu, přidávají se uměle vypěstované mikroorganismy i do kosmetických přípravků, jako jsou krémy, masti, mýdla a oleje.

AUTOR: Radan Dolejš
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů