Geneticky upravené obilniny zažívají v Evropě boom
Francouzský prezident Sarkozy se postavil proti trendu pěstování geneticky upravené kukuřice, jejiž osazená plocha se zvětšila o více než dvě třetiny. V současnostmi jsou geneticky upravené obilniny vysazeny v Evropě na asi tisíci čtverečních kilometrů.
Ve světě pěstuje geneticky upravené plodiny asi 10 milionů zemědělců. Celosvětově má průmysl s geneticky upravenými plodinami hodnotu asi 5,2 miliard dolarů.
Jedinou geneticky pozměněnou plodinou, kterou Evropa pěstuje ve větší míře, je kukuřice odolná vůči škůdci zavíječi kukuřičnému. Larva tohoto motýlka se živí výstelkou kukuřičného stébla, které se potom zlomí. Zavíječ tak snižuje výnosy i kvalitu kukuřice, k tomu ještě přenáší některé nemoci.
Na evropském kontinentu si kukuřice s pozměněnými geny odolná vůči škůdcům získala velkou oblibu. Ve Španělsku se GMO kukuřice pěstuje už deset let, velkou oblibu si získává také mezi zemědělci ve Francii, Německu a v České republice.
Ne ve všech evropských zemích zažívá geneticky modifikovaná kukuřice boom. Například v Rakousku je už od devadesátých let její pěstování zakázané.
Právě francouzský prezident Nicolas Sarkozy je ale jedním z odpůrců pěstování geneticky upravených plodin. Koncem minulého týdne prezident představil nový plán na ochranu životního prostředí, podle kterého nesmí být ve Francii vysazeny GMO plodiny, dokud vláda neobdrží výsledky výzkumu hodnotícího vliv takových plodin na životní prostředí i zdraví konzumentů.
Biotechnologické společnosti vyjadřují svůj nesouhlas se Sarkozyho rozhodnutím, Organizace pro biotechnologický průmysl (BIO) prezidenta vyzvala, aby svůj záměr ještě přehodnotil. Prezident BIO Jim Greenwood upozorňuje, že tento zákaz odporuje zákonům Evropské unie o mezinárodním obchodu a poškozuje práva francouzských zemědělců.
Zdroj: www.inovace.cz