Čtvrtek, 28. března 2024

V ČR vznikne genetická databanka volně žijících organismů

V ČR vznikne genetická databanka volně žijících organismů

Na půdě Akademie věd vznikl návrh na vytvoření genetické databanky volně žijících organismů České republiky. Podle profesora Ústavu biologie obratlovců Jana Zimy by šlo o propojení databází všech institucí vlastnících nějaké sbírky. V minimální verzi nepočítá návrh například se stavbou nového centra, ale navrhuje pouze funkční propojení databází tak, aby bylo možné spolehlivě vyměňovat vzorky, řekl dnes Zima novinářům.

V Česku žije přes sto tisíc druhů, ne všechny zatím byly poznány. Část jich přitom mizí kvůli globálním změnám. Jiné naopak přibývají a pro českou přírodu znamenají riziko. Vědci tak nyní například zkoumají rostlinu ambrozii, která se zřejmě rozšíří z jihu do střední Evropy a vyvolává alergie. Hledají také například cestu, jak ochránit kukuřici před broučkem, který se do Evropy dostal z Ameriky v době působení americké armády v Srbsku. Nyní tento brouček už stabilně žije na jižní Moravě a zřejmě se rozšíří po celém území státu.

Ochrana biodiverzity patřila letos mezi témata Fora 2000. Podle vědců je třeba stále hlouběji zkoumat zákonitosti přírody, protože v ní člověk stále žije a potřebuje ji.

Exministr životního prostředí a ředitel ochrany přírody Evropské komise Ladislav Miko nepochybuje o tom, že všechny problémy jsou technologicky řešitelné. "Je to ale energeticky náročné. Jsme schopni udělat cokoli, ale proč, když to za nás může udělat příroda," zdůraznil na tiskové konferenci význam zachování přírodní rozmanitosti. Není to podle něj například ochrana pandy nebo jiných ohrožených druhů, ale snaha o zachování základních služeb přírody, jako je déšť nebo půda.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů