Úterý, 16. dubna 2024

Plochy s GM kukuřicí v Česku letos klesly o 40 pct

Plochy s GM kukuřicí v Česku letos klesly o 40 pct

Plochy s geneticky modifikovanou (GM) kukuřicí v Česku letos meziročně klesly o 40 procent na 3080 hektarů, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Jan Žáček. Zemědělce od pěstování geneticky upravených plodin odrazují přísné předpisy v EU. Takzvaná Bt kukuřice odolná proti škůdci zavíječi je jedinou v Evropě komerčně pěstovanou geneticky modifikovanou plodinou.

"Důvody poklesu MZe nezjišťuje, ale lze usuzovat, že je způsoben například vysokou mírou administrativní zátěže pro pěstitele GM plodin, která je dána legislativou EU," uvedl Žáček. Pěstování GM plodin v Evropské unii podléhá speciální administrativě s pravidly pro jejich označování a nakládání s nimi.

Ekologičtí aktivisté upozorňují, že geneticky modifikované plodiny mohou být nebezpečné lidskému zdraví a přírodě. Zastánci oponují, že mnohaleté vědecké výzkumy a testy po celém světě žádné z uváděných rizik neprokázaly. Server www.bio-info.cz však koncem července informoval o studii genetických vědců z londýnské King College. Geneticky modifikované produkty jsou podle ní naopak zásadně škodlivé a představují riziko pro zdraví lidí i zvířat

Počet farmářů, kteří v celkem 29 zemích světa pěstovali GMO, se loni zvýšil o 1,3 milionu na 16,7 milionu. Šest zemí Evropské unie v čele se Španělskem a včetně České republiky a Slovenska loni zvýšilo plochu osetou kukuřicí odolnou proti zavíječi celkově o více než 25 procent na 114.490 hektarů. V tuzemsku pole s geneticky modifikovanou kukuřicí loni zabírala 5090 hektarů, meziročně o osm procent více.

Nejvýraznější růst se letos čeká v Brazílii, která byla loni v rozsahu oseté plochy druhá na světě po USA. V Latinské Americe se biotechnologie omezují na sóju, kukuřici a bavlnu, v USA se pěstuje i modifikovaná cukrová řepa, vojtěška nebo dýně, uvedla organizace ISAAA podle agentury Reuters.

V roce 2010 začal v Česku a několika dalších zemích EU německý koncern BASF pěstovat geneticky modifikované brambory odrůdy Amflora. O rok později BASF pěstování přerušil kvůli nedostatku sadby. Začátkem letošního března firma uvedla, že kvůli odmítavému postoji EU přesunula své aktivity v oblasti GMO do Severní a Jižní Ameriky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů