Pátek, 19. dubna 2024

Kontrolované zemědělství bez GMO - významná přidaná hodnota ekologického hospodaření

Kontrolované zemědělství bez GMO - významná přidaná hodnota ekologického hospodaření

Geneticky modifikované plodiny nesmí kontaminovat ekologickou produkci. V tomto případě jsou za jedno jak znění legislativy, tak názory producentů i zpracovatelů biopotravin, a hlavně jejich konzumentů. Opatrnosti není nikdy dost.

Posledním příspěvkem k diskuzi o GMO je výzkum univerzity v Caen, poukazující na možná rizika geneticky modifikovaných plodin. Zmíněný výzkum poprvé zkoumal vliv GMO a pesticidů po delší dobu. Dva roky bylo sledováno celkem 200 pokusných potkanů rozdělených do třech skupin: jedna byla krmena jen GM kukuřicí NK603, druhá GM kukuřicí, která byla při pěstování ošetřena Roundupem, nejpoužívanějším herbicidem na světě, a třetí skupina běžnou kukuřicí ošetřenou herbicidem. Ukázalo se, že potkani celý život krmení GM kukuřicí trpí nádory a mnohočetným poškozením orgánů. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců dlouhodobě upozorňuje, že by spotřebitelé měli být vůči GM plodinám obezřetní.

Závěry výzkumu byly rozporovány jinými vědci, takže je nemůžeme brát bez připomínek jako směrodatné. "Nemáme v úmyslu vyvolávat paniku. Ovšem chceme upozornit ty, kdo jsou výzkumem znepokojeni podobně jako my, že mají díky kontrolovanému systému ekologického zemědělství bezpečnou alternativu v podobě biopotravin," uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Ekologické zemědělství, jehož výsledkem jsou bioprodukty, si v České republice vymiňuje přísnější požadavky na způsob pěstování GMO plodin. Izolační vzdálenost mezi pozemkem, na kterém jsou pěstovány GM plodiny a jiným pozemkem, kde se pěstují plodiny stejného druhu v režimu ekologického zemědělství, musí být větší, než kdyby se jednalo o konvenční pole. Například u kukuřice je to standardně minimálně 200 metrů.

"Ekologičtí zemědělci navíc dodržují i další bezpečnostní opatření, aby jejich plodiny nebyly nežádoucně kontaminovány. Nejčastěji se jedná o pěstování odlišných druhů plodin, nebo výsadbu bariér přenosu pylu jako jsou křoviny a stromy či oddělená doprava a skladování," vyjmenovala Kateřina Nesrstová.

Spotřebitelé by si však měli uvědomit, že geneticky upravené plodiny mohou být konzumovány jako součást řady potravin, aniž by se o tom vědělo. "Např. GM sója a GM kukuřice mohou být obsaženy v mnoha potravinářských výrobcích - od kukuřičných vloček, čokolády, sucharů, salátových dresinků, nealkoholických nápojů, pomazánek, hotových pokrmů až po margaríny, rostlinné oleje a různá dochucovadla," varuje studie Bioinstitutu, o. p. s.

Bohužel legislativa nemyslí na informovanost spotřebitelů ve smyslu označování GM produktů nepřímo vyprodukovaných za pomoci GM plodin. "U nás jsou nejčastěji GM plodiny využívány jako krmivo pro hospodářská zvířata. Ovšem maso, mléko, vejce do zvířat, která jsou vykrmována geneticky modifikovaným krmivem, označena být nemusí," dodává Kateřina Nesrstová.

Některé státy v Evropě se snaží pěstování GM plodin zamezit, a to alespoň na vybraných územích. Tohoto práva regionů na tzv. GMO free zóny využilo již více než 280 regionů a 4700 obcí.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů