Čtvrtek, 28. března 2024

Únik kyanidu už šetří také policisté

Únik kyanidu už šetří také policisté

Kopřivnice Týden udržela v tajnosti společnost Galvanovna Kopřivnice únik jedovatého kyanidu sodného. Nebezpečnou látku se podařilo zadržet až zaměstnancům čističky odpadních vod automobilky Tatra.
Kyanid zaznamenali v čističce minulé pondělí přibližně ve tři čtvrtě na jedenáct večer. \" Kanalizační odtok byl okamžitě sveden do betonové jímky, kde pracovníci Tatry kyanid za pomoci manganistanu draselného zneutralizovali,\" uvedl Hynek Rulíšek, vedoucí odboru životního prostředí kopřivnické radnice, který záležitost prošetřuje. Podle ředitele Galvanovny Tomáše Maralíka došlo k technické závadě. \" Lidský faktor v tom nehrál roli,\" připojil. Jak se chemikálie dostala do vody, popsal Rulíšek. \" Stalo se tak při úpravě kovů v lázni. Jak velké množství uniklo, nevíme, tuny to určitě nebyly. Snad půl kilogramu, možná kilo,\" odhadoval.
Protože do tatrovácké kanalizace ústí všechny svody v areálu automobilky, bylo těžké určit, odkud kyanid pochází. \" Hasiči hledali zdroj celou noc, nalezli jej až v úterý dopoledne,\" zmínil se Rulíšek s tím, že látka unikala z Galvanovny jen chvíli. \" Pravděpodobně se jednalo o jednorázový únik,\" dodal. S firmou již úředníci zahájili správní řízení. \" Nemám prozatím představu, jak vše ukončíme, protože tato činnost na nás přešla se zánikem okresního úřadu letos v lednu. S takovou havárií jsme se ještě nesetkali,\" poznamenal Rulíšek, který je rád, že kyanid nepronikl do potoka zvaného Sýkorečka. \" Neodvažuji se domyslet, co se mohlo stát.\"
Kromě kopřivnických úředníků a České inspekce životního prostředí se na vyšetřování podílí také policie. \" Mohu pouze potvrdit, že případ šetříme jako trestný čin ohrožení životního prostředí,\" informoval okresní policejní mluvčí Pavel Kovařík.

Zdroj: Moravskoslezský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů