Čtvrtek, 25. dubna 2024

Přírodní katastrofy připravily loni svět o 65 miliard dolarů

Přírodní katastrofy připravily loni svět o 65 miliard dolarů
Ztráty pojišťoven, které jim loni způsobily přírodní katastrofy jako zemětřesení, tornáda, záplavy či lesní požáry, se loni proti roku 2002 zvýšily o čtyřicet procent na 16 miliard dolarů. Vyplývá to ze včerejší zprávy největší světové zajišťovny Münchener Rück.
Ta celkové hospodářské škody způsobené řáděním živlů odhaduje na 65 miliard dolarů. Při pohromách loni zahynulo na sedmdesát tisíc lidí, z toho více než polovina, asi čtyřicet tisíc, koncem prosince v íránském městě Bam. Předloni byla obětí po celém světě asi sedmina.
\"Po třech letech relativního poklidu došlo v roce 2003 nejméně k pěti velkým přírodním katastrofám,\" uvádí se mimo jiné ve zprávě.
Experti Münchener Rück varují, že pokračující oteplování klimatu bude mít stále závažnější důsledky pro hospodářství, a na to by se měli lidé i firmy připravit. Na takové výkyvy nejsou lidé připraveni, nejsou k tomu uzpůsobeny ani budovy, celá infrastruktura, uvádí zpráva. Ta rovněž tvrdí, že pojistné bude kvůli očekávaným \"dramatickým změnám\" zdražovat a zároveň budou zapotřebí přísnější limity pro vyplácení pojistných náhrad.
Na rozdíl od jiných částí světa středoevropské pojišťovny zažily vloni klidný rok. Regionu se vyhnuly přírodní katastrofy, které způsobují pojišťovnám největší ztráty.
\"Z našeho pohledu byl loňský rok relativně příznivý. Naši klienti nezaznamenali tolik pojistných událostí jako v záplavovém roce 2002. Současně jsme vloni vyřizovali o něco méně velkých škod,\" uvedl Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny, jež kraluje domácímu trhu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů