Pátek, 19. dubna 2024

Lesné požiare sa blížia ku skladu chemických zbraní

Lesné požiare sa blížia ku skladu chemických zbraní
Ruskí záchranári museli vykopať ochranné priekopy okolo skladu chemických zbraní v meste Ščučje v Kurganskej oblasti na západnej Sibíri kvôli lesným požiarom, ktoré sa šíria v tomto regióne.
Buldozéry vykopali po obvode skladu, v ktorom je uložených 5000 ton nervových plynov sarin a somán, kde čakajú na likvidáciu v špeciálne vybudovanom závode, 300-metrový jarok.
Pri požiaroch, ktoré minulý týždeň vypukli na západnej Sibíri, prišlo o život už najmenej deväť ľudí. Oheň zničil 15.500 hektárov pôdy.
S ohňom bojuje viac ako 1300 požiarnikov privolaných zo západosibírskych metropol Ťumeň a Jekaterinburg, ktorým pomáhajú špeciálne lietadlá i helikoptéry.
Šíreniu lesného požiaru počas víkendu pomohlo zvýšenie teploty nad 30 stupňov Celzia a silný vietor. Záchranárov v sobotu zamestnávala záchrana 140 detí z detského domova ohrozeného ohňom a ich prevoz do bezpečia.
Do postihnutej oblasti vycestoval aj minister pre mimoriadne situácie Sergej Šojgu. Námestník gubernátora Kurganskej oblasti Valerij Mironov označil za príčinu lesného požiaru klimatické faktory, keď došlo k veľmi rýchlemu prechodu od zimy s nízkym objemom zrážok k horúcemu a suchému letu.
Zdroj:HN.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů