Čtvrtek, 28. března 2024

Ve vyškovské spalovně hořelo

Ve vyškovské spalovně hořelo

VYŠKOV/PRAHA – Ve spalovně nebezpečných odpadů Ekotermex Vyškov došlo k požáru. Podle informací, které dnes získala Arnika, hořel ve středu ráno sklad popele a popílku. “Očití svědkové nám sdělili, že ve spalovně hořelo včera mezi 7,30 a 8,30 a z objektu se valily mraky dýmu směrem na Pustiměř,” reprodukuje líčení požáru vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů RNDr. Jindřich Petrlík. To, že ve spalovně hořelo potvrdil Arnice i J. Sladký z Hasičského záchranného sboru ČR ve Vyškově.

Arnika se obrátí na ministra Ambrozka, aby nařídil důkladné prošetření celého případu a zároveň ho požádá, aby nechal provoz spalovny, která stejně nesplňuje platné limity pro vypouštění emisí, zastavit. Již před měsícem a půl se Arnika na ministra obrátila se žádostí, aby nařídil posouzení jejího vlivu na životní prostředí. “Pokud se potvrdí, že hořel sklad popílku, mohlo dojít k úletu vysokého množství toxických látek, které se při provozu spalovny kumulují právě v tomto materiálu. Samotným požárem pak mohly vznikat další vysoce toxické látky jako dioxiny (1), anebo méně toxický, ale o to dráždivější chlorovodík. Tyto látky vypouští spalovna do životního prostředí i za normálního provozu, ale při požáru mohlo dojít k uvolňování daleko vyšších koncentrací,” specifikoval nebezpečnost včerejší havárie ve spalovně Petrlík.

Koncentrace dioxinů v popílku se pohybuje mezi 100 - 82000 ng TEQ/kg. V současnosti se v popílcích (či zbytcích z čištění spalin) ze spaloven kumuluje větší množství dioxinů nežli je vypouštěno do ovzduší. “A právě tento toxický materiál se mohl při včerejším požáru dostat mimo areál spalovny. Co nejdříve by tedy měly být provedeny rozbory na obsah dioxinů v prachu z oblasti, kam mířila kouřová vlečka při požáru,” řekl tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Pokud by spalovna již před rokem požádala o vydání integrovaného povolení, jak měla, nemuselo možná ke včerejšímu požáru dojít, protože by musela být vybavena lépe zabezpečeným skladováním zbytků ze spalování odpadů a odpadů z čištění spalin. Také proto Arnika tlačí na lepší posouzení spalovny z hlediska dopadů její činnosti na životní prostředí. Spalovna si se změnami k lepšímu dává na čas. Dosud nebyl posouzen její vliv na životní prostředí a vedení se mu brání. “Namísto toho, aby si Ekotermex zametl před vlastním prahem a dal provoz spalovny do pořádku, vyhrožuje nám trestním oznámením. Tím ovšem ke zlepšení životního prostředí na Vyškovsku příliš nepřispěje,” dodal Petrlík.

Kontakt na Hasičský záchranný sbor ve Vyškově: 517 333 902.

Přílohy a poznámky:

Havárie související se spalováním odpadů v České republice:

1993 - velký požár ve spalovně nebezpečných odpadů Motorpal Jihlava (kraj Vysočina)

7. 3. 1997 - exploze a posléze požár ve spalovně nebezpečných odpadů Emseko Zlín, spalovna zcela lehla popelem - důvodem byla výbušná látka přimíchaná neopatrností do zdravotnických odpadů (Zlínský kraj)

2. 11. 2000 - exploze, která částečně poničila pec ve spalovně nebezpečných odpadů v Plzni, k explozi došlo v důsledku pálení kyseliny chloristé (Plzeňský kraj)

14. 11. 2001 - ve spalovně Ekotermex Vyškov došlo při přečerpávání z cisterny k úniku rozpouštědel kanalizací do říčky Marchánky (Jihomoravský kraj)

30. 4. 2002 - z auta převážejícího sudy s hexachlorbenzenem ke spálení ve spalovně nebezpečných odpadů v Aliachem - MCHZ Ostrava vytékala tato vysoce nebezpečná látka; zjistili to policisté při kontrole na dálnici D8 u Nové Vsi na Mělnicku - policista, který se nadýchal par této látky musel být převezen do nemocnice (Středočeský kraj)

21. 6. 2002 - požár upotřebených olejů, které se vzňaly od vysokozdvižného vozíku ve spalovně ELO HK (v Hradci Králové) (Královéhradecký kraj)

(1) Dioxiny jsou vysoce toxické látky nebezpečné již ve stopových koncentracích. Kumulují se v živočišných tukových tkáních. Jejich koncentraci v životním prostředí zvyšují i drobné prachové částice. Dlouhodobé působení dioxinů a PCB vede k poškození imunitního a nervového systému, dále ke změnám endokrinního systému (zejména štítné žlázy) a reprodukčních funkcí (pohlavních žláz u mužů). Některé studie prokázaly také jejich vliv na snížení inteligence, snížení schopnosti soustředění a vliv na chování (hyperaktivita u dětí). Jsou to látky, které se dlouhodobě kumulují v těle. (zdroj: webové stránky Státního zdravotního ústavu – www.chpr.szu.cz - “Dioxiny v potravinách”)

(2) Základní výhrady sdružení Arnika vůči spalovně nebezpečných odpadů ve Vyškově:

- překračuje několikanásobně limity pro emise dioxinů (až dosud na to měla ze zákona vyplývající výjimku)

- nadměrně zatěžuje životní prostředí rtutí (jak v emisích, tak v odpadních vodách)

- vypouští vysoké koncentrace chlorovodíku, který může významně poškozovat okolní vegetaci

- vytváří vysoká množství toxických odpadů v podobě popílku, popela (strusky) a odpadních vod z čištění spalin

- pálí převážně zdravotnický odpad, který lze likvidovat ekologicky šetrněji (například v autoklávech anebo mikrovlnnou technologií)

- spaluje plasty, které je ekologicky šetrnější recyklovat.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů