Čtvrtek, 28. března 2024

Obyvatelé Litovle čelí druhé přírodní katastrofě za sedm let

Obyvatelé Litovle čelí druhé přírodní katastrofě za sedm let
Nejen škody na majetku, ale i na lidských duších napáchala ničivá bouře, která se ve středu přehnala nad částí Litovle na Olomoucku. Desítky domácností přišly o střechu nad hlavou, nebo byla jejich obydlí poškozena. Na místě proto působí psycholog krajských hasičů v Olomouci. Podle něj je situace o to vážnější, že lidé ve městě před sedmi lety čelili následkům povodně.
\"Vzhledem k tomu, že lidé zažili před sedmi lety i povodně, mohou se rozvinout posttraumatické stresové poruchy. Zážitky se totiž střádají a dělají rány na duši. Čím víc stresů přichází, tím je to horší,\" řekl dnes psycholog David Dohnal.
Psycholog již ve středu obešel několik domácností a lidem je k dispozici také dnes. Podle něj se s katastrofou vyrovnává každý po svém. \"Většinou se všichni snaží hned odstraňovat škody, takže se k fyzické námaze přidává i psychické vyčerpání. Nejdůležitější je na katastrofu příliš nemyslet, ale snažit se řešit její následky. Důležité je se co nejdříve vrátit k běžnému životu,\" uvedl Dohnal. Lidé by si měli o problému promluvit, a to i s dětmi, které katastrofu prožily.
\"Situace není dobrá, viděl jsem plakat dospělé i děti. Je to hrozné,\" uvedl starosta obce Vojtěch Grézl.
Podle psychologa mohou psychické problémy přijít i v příštích dnech. Mohou nastat poruchy spánku, deprese a podobně. Dohnal proto radí situaci nepodceňovat. Lidé by se měli v případě obtíží obrátit na odborníky.
\"Nedávno jsme dokončili novou střechu a teď je pryč. Vůbec nevím, co budeme dělat,\" řekla dnes jedna z poškozených žen.
\"Tornádo nám vzalo střechu a rozbilo okna. Netuším, jak je škoda vysoká, nejsem pojištěný. Naštěstí jsem stolař a leccos si udělám, pomohou i příbuzní,\" prohlásil Jiří Crhák.
Právě pospolitost rodiny může podle Dohnala lidem v překonávání následků živelné pohromy velmi pomoci. Psycholog dnes předá poškozeným informační materiály o postraumatické stresové reakci i kontakty na odborníky či krizové linky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů