Středa, 24. dubna 2024

K ropné havárii v Oleksovicích

K ropné havárii v Oleksovicích
 

Největší ekologická katastrofa za posledních 14 let

Když předminulý čtvrtek uviděli pracovníci společnosti Colas CZ rozraženou bránu do bývalé obalovny, pomysleli nejprve na zloděje. Zdaleka netušili, že se o chvíli později stanou prvními svědky vážné ekologické havárie.

V současné době Colas obalovnu nacházející se asi 3 km severovýchodně od Oleksovic nepoužívá. Jeho zaměstnanci tam byli naposled v pondělí 31. května odpoledne. Mezi pondělkem a čtvrtečním polednem kdosi násilím vnikl do objektu, dovezl dvě cisterny o obsahu pět a deset metrů krychlových, v zadní části areálu je vyklopil a odjel. Nádoby se převrátily a jejich obsah vytekl na zem. „Cisterny patrně obsahovaly oleje a ropné látky. Více budeme vědět až po rozboru vzorků,“ říká ing. Jaromír Mička, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Znojmo.

Patrně největší ekologická havárie za posledních 14 let přitom nekontaminovala pouze zeminu v areálu obalovny, ale zároveň ohrozila zdroj pitné vody pro nedaleké Hostěradice. Podle J. Mičky se obalovna nachází na okraji druhého pásma ochrany zdroje pitné vody pro tuto obec. „Zdroj je vzdálen asi půl kilometru vzdušnou čarou od místa znečištění,“ upřesňuje hostěradický starosta František Schneider, který byl velmi překvapen tím, co se stalo. „Žádná havárie tam nikdy nebyla,“ dodává muž, který vede hostěradickou radnici.

Patnáct tisíc litrů olejů a ropných látek dokáže zamořit stovky tun zeminy. Již ve čtvrtek večer začal Colas odbagrovávat zasaženou plochu. Do sobotního poledne bylo naloženo do kontejnerů zhruba 100 m3 neboli 200 tun hlíny nasáklé cizorodou látkou. Zpočátku je firma A.S.A. odvážela do Bavor u Mikulova, kde se kontaminovaná zemina vypaluje. Když koncentrace cizí látky v odebírané hlíně poklesla, začali ji převážet do únanovského areálu společnosti A.S.A. „Zamořenou zeminu ukládáme bokem. Podle výsledku rozboru ji buď necháme převézt do Bavor, nebo se přehrne na vlastní skládku,“ vysvětluje vedoucí dopravy Colasu ing. Vít Břínek. 

Po odebrání zasažené zeminy mají být provedeny sondy, které by měly potvrdit, že už je vše čisté.

Policisté z Obvodního oddělení Prosiměřice případ převzali ve čtvrtek po poledni. „Případ jsme napřed šetřili jako přestupek. V pátek ráno byl překvalifikován na trestný čin ohrožení životního prostředí,“ uvádí znojemská policejní mluvčí Mgr. Lenka Drahokoupilová. Pachatel je zatím neznámý. Možný trest se odvíjí od výše škody. „Ta zatím nebyla vyčíslena,“ upozorňuje L. Drahokoupilová.

ZDROJ: www.znojemsko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů