Sobota, 20. dubna 2024

Ropná skvrna zalila řeku Moravu

Ropná skvrna zalila řeku Moravu
Otrokovice, Spytihněv Silně páchnoucí tmavá látka včera ráno vytekla do řeky Moravy nedaleko Otrokovic. Zřejmě ropná látka vytvořila na hladině až dvoukilometrovou skvrnu, která pomalu postupovala směrem ke Spytihněvi. Tam jí do cesty postavili profesionální hasiči speciální nornou stěnu. Podle informací hasičů zatím nedošlo k žádnému úhynu vodních živočichů.
\" Před jezem ve Spytihněvi jsme rozvinuli nornou stěnu v délce 120 metrů. Je zde totiž možné odvádět zachycenou látku mimo hlavní koryto řeky, a tak ji lépe odebírat,\" uvedl tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček. Právě před spytihněvským jezem vede z Moravy menší odtokový kanál.
Původ látky zatím zjišťuje specializovaná laboratoř. \" Na místě byly odebrány vzorky,\" dodal Mitáček.
Podle informací, které se našemu deníku podařilo získat, nebezpečná látka mohla uniknout z areálu jedné z průmyslových firem v Otrokovicích. Touto skutečností se také od včerejška intenzivně zabývají pracovníci odboru životního prostředí zdejšího městského úřadu. \" Bližší podrobnosti budeme znát až po důkladném šetření,\" uvedla tisková mluvčí otrokovické radnice Jana Bubeníková.
Na likvidaci ekologické havárie budou podle Mitáčka pracovat hasiči minimálně dva dny, a to kvůli pomalému toku řeky Moravy. Po zjištění viníka bude zřejmě celý případ řešit policie. Ta v současné době pouze čeká na vyjádření pracovníků životního prostředí. \" Případem se v současné době policie nezabývá,\" uzavřel Pavel Stránský z tiskového oddělení zlínské policie.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů