Úterý, 23. dubna 2024

Nejlepší ochranou je včas varovat obyvatele

Nejlepší ochranou je včas varovat obyvatele
Hurikány tady byly, jsou a budou. Představa, že je dokážeme zničit ještě před tím, než napáchají miliardové škody, patří do literatury science fiction. Tvrdí to docentka Jaroslava Kalvová z katedry meteorologie a ochrany prostředí matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.
"Hurikány znali už staří Mayové. Už tenkrát zabíjely," říká.


hn: Existuje tedy vůbec nějaká účinná ochrana?
Dobrá předpověď a dobrý informační systém činitelům, kteří rozhodují o evakuaci, a lidem, kteří mohou být ohroženi. Je to podobné jako povodně u nás.


hn: Takže žádné technické opatření, jak sílu hurikánů aspoň zmírnit, není možné?
V padesátých, možná začátkem šedesátých let minulého století se hledaly metody, jak hurikány zlikvidovat. Bylo to takové to poručíme větru, dešti. Pak se rozumně přešlo k tomu, že bude spíše potřeba zjistit co nejpodrobnější informace, zjistit, kdy může z prvního stádia přerůst do stádia hurikánu a jaká bude jeho dráha. A samozřejmě pracovat na varovném systému.


hn: Takže nejlepší ochranou před hurikány je utéct nebo se někam schovat?
Musíme odlišit, jestli jde o škody způsobené větrem, anebo záplavovou vlnou. Pokud jde o vítr, jsou některé domy bytelnější, takže náporu větru mohou odolat.


hn: I teď, při existenci moderní meteorologické služby se ale stává, že hurikány zabíjejí stovky lidí. Je vůbec reálné, že předpověď počasí bude někdy tak dokonalá, aby nikdo nezahynul?
Předpovědi jdou samozřejmě dopředu, ale vždycky zůstanou předpověďmi. Moderní technika sice hodně napomáhá, ale záleží i na tom, jaká je návaznost na integrovaný záchranný systém. Jak rychle se informace dostanou k příslušným činitelům a jak rychle se evakuují lidé. Omezit lidské ztráty určitě lze. Jsou ale třeba skupiny lidí, kteří se na hurikán chodí dívat. Jak tomu chcete zamezit?


hn: Patrně záleží i na tom, kolik peněz se dá na zlepšování prognostiky. Je to drahá záležitost, zdokonalovat se v předpovědi hurikánů?
To samozřejmě také, ale tato otázka by měla směřovat spíše na americkou předpovědní službu.


hn: V současnosti se hodně hovoří o tom, že s globálním oteplováním může hurikánů přibývat. Souhlasíte s tímto názorem?
Jedním z faktorů, který napomáhá vzniku hurikánů, je teplota vody v oceánu. Pokud se tedy otepluje, nelze z tohoto pohledu vyloučit, že bude hurikánů přibývat. Ale nemohu říct, že to tak určitě bude. Aby hurikán vznikl, jsou zapotřebí i další podmínky. Zatím se tedy spíše obáváme toho, že extrémních jevů, včetně hurikánů může přibývat.


hn: Nemůže se v budoucnu vyskytnout kvůli globálnímu oteplování i hurikán ve střední Evropě?
To, myslím, skutečně nehrozí. Také proto, že hurikán vzniká nad oceány.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů