Pátek, 29. března 2024

Ekologická havárie cisterny na dálnici je pod kontrolou

Ekologická havárie cisterny na dálnici je pod kontrolou
Kozlov/ Jihlava Silničáři včera na dálnici D1 v místě, kde došlo k havárii cisterny, zcela uzavřeli dálnici ve směru na Prahu. Provoz je veden obousměrně v jízdním pruhu na Brno. " Počínaje dnešním dnem až do čtvrtka budeme pokládat novou betonovou vozovku do obou pruhů pravé části dálnice tak, aby v pátek večer mohl být celý úsek dálnice otevřen pro plný provoz," informoval Josef Báňa, vedoucí dálničních silničářů ve Velkém Beranově.
V současné době je havárie plně pod kontrolou, technický benzin z osmdesáti procent vyhořel, zbytek se podařilo zastavit nornými stěnami a spolu s použitými sorbenty odčerpat nebo odtěžit.
Z místa největší nehody za posledních deset let, kdy shodou okolností v tomtéž povodí havarovala cisterna s naftou, bylo odčerpáno a ekologicky zlikvidováno třicet kubíků kontaminovaných vod a odtěženo bylo asi pět set tun zasažené zeminy. Kanalizace a drenáže byly propláchnuty dvaceti kubíky vody, která byla po použití přečerpána zpět a ekologicky zlikvidována. Kromě vzorků z dálniční kanalizace a Kozlovského potoka byly odebrány i vzorky podzemních vod ze soukromých studní v obci Kozlov. " Rozbor neprokázal výskyt nadlimitní přítomnosti znečišťující látky v pitné vodě ve studních. V současné době stále probíhá monitorování kvality vody v Kozlovském potoce, podzemních vod v obci Kozlov a končí těžba kontaminované zeminy na dálnici," ujišťuje náměstek hejtmana Petr Pospíchal a dodává: " Další sanační práce budou probíhat za pomoci biotechnologie spočívající v nasazení speciálních bakterií, které zlikvidují případné zbytky benzinu. Směrem k obci Kozlov bude vybudován monitorovací systém - nejméně tři vrty, které budou sledovat kvalitu povrchové vody ve směru odtoku ke studnám v obci."
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů