Čtvrtek, 28. března 2024

V areálu Spolchemie unikl chlorovodík

V areálu Spolchemie unikl chlorovodík
Jedenáct dní poté, co se z ústecké Spolchemie vznesl nad město mrak oxidu sírového, unikla v chemičce znovu jedovatá látka. Při opravě potrubí se včera ráno dostal do ovzduší chlorovodík.
Letos je to už čtvrtý únik chemikálie v ústecké Spolchemii. Dnes se kvůli tomu sejdou náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Foldyna a předseda sněmovního hospodářského výboru Josef Hojdar s premiérem Stanislavem Grossem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.
Bezprostředně po posledním úniku oxidu sírového 30. září navrhli ústecký primátor Petr Gandalovič, jeho náměstek Foldyna a severočeský poslanec Hojdar, aby stát investoval peníze z prodeje svého podílu v chemičce zpět do zvýšení bezpečnosti podniku. Stát vlastní bezmála 54 procent akcií společnosti. Pokud by nový majitel Spolchemie sám zaplatil bezpečnostní opatření v podniku, stát by mu podle návrhu místních politiků tyto peníze vrátil právě z prodeje svého podílu ve firmě.
Mnoha lidem v Ústí nad Labem po letošních haváriích v chemičce došla trpělivost a žádají vypsání referenda o přemístění nebezpečných provozů z centra města.
Ústecké Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu získalo už v květnu na deset tisíc podpisů, podle magistrátu však část podpisů neodpovídá zákonu - jsou nečitelné, chybí u nich některé požadované údaje, anebo se podepsali i lidé, kteří v Ústí nad Labem nebydlí. Pro vyhlášení referenda je potřeba aspoň 7,5 tisíce platných podpisů, sdružení bude ve sbírání podpisů pokračovat od příštího týdne.
Po velkém požáru ve Spolchemii před dvěma lety vznikla studie, podle níž by přestěhování nebezpečných provozů vyšlo na patnáct miliard korun. Ředitel chemičky Martin Procházka pro ČTK uvedl, že Spolchemie tak vysoký obnos nemá.
Podnik ale už jeden vstřícný krok udělal. Pár dní po zářijovém úniku oxidu sírového oznámil ředitel Procházka, že ústecká chemička ukončí od listopadu vývoz chlóru, zakope propylénové zásobníky uvnitř areálu a přestane při výrobě používat oleum - kyselinu sírovou obohacenou oxidem síry. Tím by se měla výrazně snížit rizika další havárie.
Včerejší nehoda, při níž uniklo do ovzduší malé množství chlorovodíku, se stala při plánované opravě potrubí. Mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř pro ČTK uvedl, že se zbytek nebezpečné látky dostal z potrubí při výměně těsnění. Podobně se do ovzduší dostal koncem září i oxid sírový.
Lidé v Ústí nad Labem sice o včerejší nehodě byli informováni, podle Rytíře to však bylo pouze z preventivních důvodů. Do ovzduší se totiž dostalo tak málo chlorovodíku, že nemohl být nikdo ohrožen. Měření městské policie prokázalo, že koncentrace této látky mimo areál podniku nepřekročily stanovené limity.


Letošní havárie ve Spolchemii
21. dubna
Z chemičky uniklo asi deset kilogramů chlóru. Havárii vyšetřuje policie, která případ zatím stále ještě neuzavřela.
4. května
Za únik malého množství oxidu sírového dostala chemička od České inspekce životního prostředí pokutu 200 tisíc korun.
30. září
Mrak oxidu sírového směroval z chemičky nad město. Ústecký primátor Petr Gandalovič prohlásil, že chemička ztratila důvěru města, protože není schopna udržet nebezpečné látky pod kontrolou.
11. října
Při opravě potrubí se do ovzduší dostal chlorovodík.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů