Pátek, 29. března 2024

Krizový stav končí, spory o Tatry trvají

Krizový stav končí, spory o Tatry trvají
Dva týdny poté, co Vysoké Tatry poničila vichřice, skončil mimořádný krizový stav, nehrozí už ekologické katastrofa, není ohroženo ani zásobování lidí. Stále více se ale zostřují spory o to, jak má vypadat obnova nejmenších evropských velehor, zatím není navíc jisté, zda se Slovensku podaří získat pomoc z Fondu solidarity Evropské unie.
Mimořádný stav ve Vysokých Tatrách odvolal včera krizový štáb s tím, že se podařilo obnovit provoz na všech silnicích, postupně se navíc daří opravovat tatranskou železnici. "Odstraňování následků vichřice nyní bude záležet na samotných vlastnících a provozovatelích objektů," uvedl předseda krizového štábu Milan Baran s tím, že v Tatrách zatím zůstanou vojáci.
Vyostřují se ale také spory mezi vládou a ekology o tom, jaký bude další postup při obnově Tater. Deset ekologických a ochranářských organizací včera zveřejnilo novou výzvu s názvem Nad Tatrou se blýská. V ní obvinili vládu Mikuláše Dzurindy z toho, že nechce diskutovat, jak se budou hory obnovovat. Ekologové například chtějí, aby Tatry byly co nejdříve rozděleny do ochranných zón, v některých z nich by se nesmělo vůbec stavět a těžit dřevo.
Slovenská vláda zatím ale o Tatrách, kromě vytvoření vládního Výboru na obnovu hor, nejednala, chce počkat až budou do konce prosince sečteny škody. Výše škod bude důležitá také pro to, zda se Slovensku podaří získat peníze na obnovu Tater z fondu solidarity EU. Podle místopředsedy vlády Pála Csákyho získání peněz není jisté. Škody, které jsou z tohoto fondu hrazeny, totiž musí být vyšší než tři miliardy eur, dosahovat 0,6 HDP postiženého státu, nebo musí být zničena významná část kulturního dědictví. "Fond solidarity dostal za dobu svého působení čtrnáct žádostí, čtyřem nevyhověl, a to právě u přírodních katastrof regionálního charakteru. Proto jsem opatrný," uvedl Csáky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů