Čtvrtek, 28. března 2024

Čechovi, který založil požár v Chile, hrozí vysoká pokuta

Čechovi, který založil požár v Chile, hrozí vysoká pokuta
Jihoamerické Chile zažalovalo Čecha, který v polovině února způsobil rozsáhlý požár v národním parku Torres del Paine. Podle informací, které včera zveřejnil chilský list La Segunda, bude chtít po českém turistovi Jiřím Šmitákovi aspoň částečnou finanční náhradu za způsobené škody. I tak může jít v konečném účtování o milióny korun.
Žaloba podaná chilskou vládní agenturou, jejímž úkolem je hájit národní zájmy země, překvapila odborníky nejen v Česku. Šmiták už totiž jednou - bezprostředně poté, co se k činu přiznal - odsouzen byl. Za neúmyslné založení požáru dostal v únoru nejvyšší pokutu, jakou chilské zákony umožňují: 200 dolarů.
"Mezi Českou republikou a Chile navíc neexistuje žádná dvoustranná dohoda o vzájemném vydávání občanů k trestnímu stíhání," upozornil mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.
Šmiták, jinak zkušený cestovatel, zapálil porost, když si na svém benzínovém vařiči u Laguny Azul připravoval oběd. Vítr pak oheň rychle rozšířil. Podle internetových stránek správy parku zasáhl v následujících hodinách a dnech plochu o rozloze zhruba 14 tisíc hektarů. Tedy sedm procent chráněné rezervace.
Přestože přesné škody zatím vyčísleny nejsou - expertní komise, která o obnově poničených oblastí rozhoduje, se má v Torres del Paine sejít zítra - odhady mluví o miliónech dolarů. "Obnovení lesa v těchto podmínkách přijde nejméně na 800 tisíc pesos (31 700 korun) na hektar," řekl v rozhovoru pro deník El Mercurio například chilský ministr zemědělství Arturo Barrera. Kromě dvou a půl tisíc hektarů lesa, v němž převládají dva druhy takzvaných jižních buků, shořely také pastviny a křoviny. Česko nabídlo Chile materiální i finanční pomoc. Její přesnou výši však Praha zatím nestanovila. "Čekáme na zprávu expertní komise," uvedl před dvěma týdny státní tajemník Černínského paláce Vladimír Zavázal. "Počítáme řádově asi s půl miliónem dolarů, rozloženým do tří let."
Konto na pomoc parku Torres del Paine otevřel i Český svaz ochránců přírody. "Odezva je bohužel menší než u jiných sbírek," řekl včera jeho ředitel Petr Stýblo. Za dva týdny se sešlo jen 38 tisíc korun.
Podle Štěpána Unčovského, experta na zalesňování, který pracuje pro chilskou vládu, ale pomůže i symbolická částka. "Mohlo by to přispět k ještě lepším vzájemným vztahům," řekl HN. Čechům už podle něj v Chile vylepšilo reputaci to, že se Šmiták sám přihlásil úřadům.

Jak viděl požár ten, kdo ho založil
(z rozhovoru s českým turistou Jiřím Šmitákem)
"Rozhodl jsem se uvařit na oběd polévku. Krajina byla dost vyschlá... Nabral jsem vodu z jezera a nastartoval vařič. Náhle se zvedl docela dost silný vítr a plameny při startování přeskočily na trávu.
Okamžitě jsem na ni nalil veškerou vodu, co jsem měl připravenou na vaření. Tráva však hořela jako politá benzínem... Za 15 sekund jsem musel začít utíkat. Bylo jasné, že to neuhasím...
Byly zhruba tři hodiny po začátku požáru a nic se nedělo. Bylo jen jasné, že to bude velký průšvih... Opravdové hasiče jsem vůbec nikde neviděl."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů