Čtvrtek, 25. dubna 2024

Černé skládky užírají milióny

Černé skládky užírají milióny
V zamořených lokalitách jsou desítky tun škodlivin

Znečištění převážné většiny znečištěných lokalit je vyšší, a tudíž i nákladnější, než se při zahájení sanačních prací očekávalo.
Odstraňování škodlivých látek z černé skládky v blízkosti Boru u Skutče na Chrudimsku si již vyžádalo 40 miliónů korun, s dalšími 6,5 miliónu počítá Pardubický kraj pro tento rok. Tím se tok peněz nezastaví, neboť podle posledních odhadů potrvají tyto práce nejméně do roku 2009, což je minimálně o rok déle, než se předpokládalo.
"Znečištění této lokality v blízkosti Boru u Skutče, která se nachází v přírodní rezervaci Toulovcovy maštale, je podstatně vyšší, než se čekalo," uvedl po kontrolním dnu krajský radní Petr Šilar (US-DEU), zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova.
"Bude to rozhodně více než původně odhadovaných 16 tun chlorovaných uhlovodíků, jmenovitě trichloretylenu, perchloru a dalších škodlivin, které se zde nacházejí v řádu tisíců nanometrů, když norma hovoří o limitu třiceti až padesáti těchto jednotek," dodal.
Sanační práce v této lokalitě, kde kontaminovaná voda ve studních ohrožovala zdraví zdejších obyvatel, byly zahájeny v roce 2002, viník se nenašel. Na území o rozloze 870 tisíc metrů čtverečních se nachází téměř stovka vrtů, u nichž jsou škodlivé látky odsávány a zachycovány ve speciálních zařízeních.
Zamořená lokalita je ohraničena hydraulickou clonou, bránící vytékání škodlivin do zdrojů pitné vody. Zamořenou zeminu odvezla chrudimská firma Ekomonitor, která sanaci provádí, na speciální skládku.

V havarijním fondu je málo peněz

Pardubický kraj, který převzal zodpovědnost za likvidaci ekologických havárií a hradí je ze svého havarijního fondu, čekají i dvě další sanační akce, na které však chybí dostatek peněz.
"V areálu bývalého státního podniku Transporta v Chrudimi jsme sice přerušili proudění chlorovaných uhlovodíků ze závodu, ale stále se neřeší odstranění ohniska," zdůraznil Šilar. "Jedovaté látky přitom stále stékají v podzemních vodách k obcím Medlešice a Dřenice. Řádově zde jsou stovky až tisíce kilogramů těchto látek," doplnil ho Jiří Unčovský z Ekomonitoru. Vyčištění celé lokality bude stát desítky miliónů korun a potrvá déle než pět let.
Letos by měla být zahájena i likvidace skládky hnojiv a pesticidů, které ohrožují kvalitu podzemních vod v Hodoníně na Chrudimsku. Odstranění desítek tun staré zátěže si předběžně vyžádá zhruba 45 miliónů korun. Pardubický kraj sice požádal Evropskou unii o dotaci ve výši 20 miliónů korun, zatím ale vše zůstává jen u podané žádosti.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů