Středa, 24. dubna 2024

Na Břeclavsku uhynulo hned šest stovek včelstev

Na Břeclavsku uhynulo hned šest stovek včelstev
VLASATICE - Šest stovek včelstev uhynulo v uplynulých dnech v okolí Vlasatic na Břeclavsku. O své včely přišly desítky chovatelů, škody se předběžně odhadují na milion korun.

Po příčinách neštěstí s veterináři pátrají také policisté, úhyn mohlo podle odborníků způsobit použití nevhodného postřiku na polích.
" Musíme zjistit, zda někdo úhyn nezpůsobil úmyslně. Kriminalisté také prověřují, zda nebyl spáchán trestný čin poškozování cizí věci," potvrdila mluvčí břeclavské policie.
Odborníci se shodují, že úhyn je neobvykle rozsáhlý, na návštěvy veterinářů a policie se tak v nadcházejících dnech musejí připravit zemědělci z Vlasatic i okolí. Dotazováni budou na to, jaké prostředky při jarních pracích na polích použili.
Podle některých informací již uhynulo několik včelstev také v sousedních Troskotovicích na Znojemsku. Ekologové ale tvrdí, že úhyn nebude mít na přírodu velký vliv. " Maximálně se může v postižené oblasti snížit objem vypěstovaných hospodářských plodin," soudí například Mojmír Vlašín z Ekologického institutu Veronica.
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů