Čtvrtek, 28. března 2024

Sanace havárie u Poděbrad pokračuje, studně ohroženy nejsou

Sanace havárie u Poděbrad pokračuje, studně ohroženy nejsou
Odborníci pokračují v odstraňování následků sobotní havárie cisterny s ropnými látkami nedaleko Okřínku u Poděbrad na Nymbursku. Do půdy uniklo téměř 11.500 litrů pohonných látek, z toho zhruba dvě třetiny tvoří benzin a třetinu nafta. Zástupci městského úřadu i České inspekce životního prostředí v pondělí ČTK opět ujistili, že nejsou ohroženy studně v okolních obcích ani zdroje minerálních vod.

Při havárii se cisterna i s přívěsem poškodila a ropné látky z ní začaly unikat do pole u silnice. Cisterna přepravovala celkem 17.000 litrů benzinu a 12.000 litrů nafty. Do nedělního večera odborná firma odtěžila a odvezla převážnou část silně kontaminovaných zemin a v dotěžování se pokračovalo ještě v pondělí.

Zdena Vaňková z královéhradeckého inspektorátu České inspekce životního prostředí ČTK v pondělí potvrdila, že ropné látky zasáhly podzemní vodu v hloubce dvou metrů. V současné době začali odborníci připravovat monitorovací vrty, které mají ověřit rozsah znečištění. Vrty bude možné využít i pro případ další nutné sanace. Vaňková považuje za vysoce nepravděpodobné, že by znečištěná voda mohla doputovat proti proudu do studní v Okřínku či v jiných obcích v blízkosti. Přesto inspekce nechala preventivně odebrat vzorky ze studní, především pro potvrzení toho, že voda v nich je v pořádku. Inspekce také nedoporučila lidem žádná omezení při využití vody ze studní. Pravděpodobnost zasažení zdrojů minerálních vod je podle inspekce téměř nulová. "Ale samozřejmě uvidíme, co řekne další průzkum, který se nyní dělá a který bude zaměřen právě na ověření kvality podzemních vod," dodala Vaňková.
Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů