Pátek, 19. dubna 2024

Úřady odrazují evakuované od brzkého návratu

Úřady odrazují evakuované od brzkého návratu
Hledáním trosečníků a pohřešovaných zahájili včera záchranáři první den po ničivé vlně hurikánu Katrina, jež v pondělí zasáhla Louisianu, Mississippi, Floridu a Alabamu.
Tak, jak včera v průběhu dne stoupal odhad počtu obětí a rozsah škod tohoto nejničivějšího přírodního živlu, jenž jih USA za poslední půlstoletí postihl, zvyšoval se i počet lidí, kteří se na obnově země budou podílet. Úřady počítají s povoláním až desítek tisíc rezervistů Národní gardy. Na pět tisíc gardistů již v postižených oblastech záchranářům pomáhá. Mnozí z nich přitom ještě před několika dny sloužili v Iráku či Afghánistánu.
"Jsme připraveni reagovat na jakékoli přírodní neštěstí i bojovat ve válce proti terorismu," citoval list New York Times velitele alabamské Národní gardy Roberta Hortona.
Agentura AP informovala, že federální vláda do nejhůře postižených oblastí dopravuje sušené mléko, komunikační vybavení, generátory, vodu, led a zdravotnický materiál. V nejhůře postižených státech - Louisianě a Mississippi - úřady odhadují, že obnova potrvá několik měsíců.
Guvernérka státu Louisiana Kathleen Blancová rovněž nařídila uzavřít všechny zatopené zóny. Přístup tak do nich mají jen záchranáři. Vyzvala obyvatele, aby zůstali v úkrytech. "Teď se vracet domů je příliš nebezpečné," řekla Blancová.
Nebezpečí přitom nehrozí jen od znečištěné vody, v níž plavou pláty plechu, větve stromů či trosky domů, riziko představují i jedovatá zvířata a aligátoři, kterým se se záplavovou vlnou otevřel přístup do města. Úřady varovaly především před ploskolebcem, který je jediným jedovatým vodním hadem v Severní Americe.
Mnozí lidé se ale více než zvířat obávají o osud svých domů. Na klidu jim v této souvislosti nepřidají ani zprávy o zadržených rabujících občanech.
"Jestliže se vrátíte, ocitnete se v divočině. Zůstaňte proto raději tam, kde jste. Jestliže je váš dům pryč, je pryč. Jestli se vrátíte za den nebo za týden, nebude v tom žádný rozdíl," citovala stanice CNN ředitele Střediska pro výzkum dopadu hurikánu na zdraví obyvatel Ivora van Herdeena. Odborníci předpokládají, že lidé by se mohli začít vracet za týden.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů