Čtvrtek, 28. března 2024

Čínská vláda deset dní tajila ekologickou havárii

Čínská vláda deset dní tajila ekologickou havárii

Miliony lidí ve městě Charbin na severovýchodě Číny zůstávají i v pátek bez dostatečného množství pitné vody kvůli kontaminaci řeky Sung-chua po výbuchu v čínské chemičce. Toxická skvrna, která dosahuje délky 80 kilometrů, se po toku řeky dostala na předměstí čtyřmilionového Charbinu ve čtvrtek. Oficiální činitelé předpokládají, že skvrna proteče Charbinem během soboty.

Exploze v chemické továrně v čínském městě Ťi-lin zabila 13. listopadu pět lidí a dalších 10.000 muselo být evakuováno. Zároveň znečistila vodu v řece Sung-chua 100 tunami smrtelně jedovatých chemikálií, především benzenem a nitrobenzenem. Zmíněné chemikálie mohou způsobit leukemii, poruchy ledvin a jater. Největší čínská ropná společnost China National Petroleum Corporation, která je za neštěstí odpovědná, se již za havárii veřejně omluvila. Čínské vládě ale trvalo deset dní, než o havárii informovala obyvatele v oblasti a sousední Rusko. V posledních dnech poskytuje informace každou hodinu, aby uklidnila veřejné mínění, uvádí CNN.

cina-charbin-voda250.jpg
Obyvatelé Charbinu na severovýchodě Číny
postiženého po explozi v chemické továrně
nedostatkem pitné vody čekali 25. listopadu
u zdejšího pivovaru na vodu. Podnik, který
vlastní americký Anheuser-Busch, distribuuje
životadárnou tekutinu ze svých zásob.
Obyvatelé Charbinu z řeky běžně čerpají vodu. V době, kdy se skvrna přiblížila k městu, převyšovala koncentrace chemikálií povolenou hranici kontaminace třicetkrát. Odborníci soudí, že toxická skvrna se bude s dalším postupem po řece pozvolna ředit úměrně tomu, jak se do řeky Sung-chua
vlévají další přítoky.

Ve snaze zabránit výbuchům nespokojenosti nařídil čínský premiér Wen Ťia-pao místním úřadům, aby zajistily pro každého z obyvatel dostatek pitné vody, i když termín obnovení dodávek pitné vody z vodovodů pro Charbin se dnes posunul ze soboty na neděli. Ve městě převládá spíše nabručená rezignovanost než panika či otevřený hněv, píše agentura Reuters.

"Kdybych chtěl být naštvaný, měl bych mnohem víc důvodů než tohle," říká nezaměstnaný Sun Chaj-feng, zatímco s prázdným kbelíkem čeká ve frontě před cisternou pitné vody. "Tentokrát nám aspoň řekli, co máme dělat. Vláda kontroluje ceny balené vody a dává nám tohle," dodává.

Většina obyvatel města chodí dál do práce, otevřené zůstaly téměř všechny restaurace, jen v ulicích hlídkuje 10.000 policistů. Místní nemocnice se zásobily protilátkami proti otravě benzenem a nitrobenzenem. Oficiální činitelé vyzvali obyvatele, aby hlídali každý příznak možné otravy.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů