Čtvrtek, 28. března 2024

Výbuch skladiště: desítky raněných

Výbuch skladiště: desítky raněných
Ještě několik dní bude podle předpokladů hasičů do atmosféry stoupat mohutný oblak kouře z hořícího skladiště pohonných hmot Buncefield u anglického města Hemel Hempstead 35 kilometrů severovýchodně od Londýna, kde včera ráno explodovaly nádrže s benzínem a naftou.
Série výbuchů krátce po sedmé hodině ráno byla tak mohutná, že ji slyšeli i lidé ve Francii a Nizozemsku. Děsivá katastrofa, jež v podobě dvě stě metrů širokého sloupce kouře a plamenů byla viditelná i z vesmíru, u mnohých lidí vzbudila předtuchu možného leteckého neštěstí, protože ropný terminál se nachází poblíž letiště Luton.
"Lidi si mysleli, že spadlo letadlo, někteří vyprávěli, jak slyšeli přelet a pak explozi," řekl HN jeden ze svědků katastrofy Petr Krásenský, který ráno cestoval na blízké letiště Heathrow, jež kvůli hustému sloupci mraků pro sníženou viditelnost krátce po výbuchu nepřijímalo letadla.
Přestože do vyšetřování byl zapojen také protiteroristický policejní tým, vyšetřovatelé se od začátku přikláněli spíše k tragické nehodě. "Vše v současnosti nasvědčuje tomu, že se jedná o nehodu. Nepochybně však budeme přístupni i jiným názorům," řekl na tiskové konferenci policejní šéf Frank Whiteley.
Při explozích, jejichž následná nárazová vlna smetla nejbližší skladištní haly a poškodila i obytné domy v okolí, bylo zraněno 39 lidí. Většina z nich lehce, dva lidé utrpěli vážnější poranění.
"Zahlédl jsem, jak ty obrovské plameny vyšlehly zpoza budovy. Mohly být tak padesát metrů široké. Následovala možná největší exploze, jakou jsem kdy v životě slyšel. Porazilo mě to," popsal jeden z největších požárů v moderní britské historii řidič tahače Paul Turner. "Rychle jsem vstal, utíkal do auta a rychle pryč," řekl dále stanici BBC Turner.
V závodu ropného konsorcia Total a Chevron, které ovšem jako páté největší skladiště v zemi využívaly i společnosti BP, Shell či British Pipeline, lidé zaslechli tři výbuchy. Podle úřadů bylo ohněm zasaženo až dvacet ohromných nádrží, z nichž každá obsahovala tři milióny galonů paliva (asi 13,62 mil. litrů). Dohromady to představuje bezmála denní produkci ropy v Iráku.
Přestože policie vyzvala řidiče, aby nepanikařili, u několika čerpacích stanic se dopoledne začaly tvořit dlouhé fronty. "Není důvod k panice, pohonných hmot máme dostatek," citovala agentura Bloomberg Leslie Elseovou, mluvčí Totalu, která je největší evropskou rafinérií.
Kouř a mlha způsobily i problémy v dopravě. Z bezpečnostních důvodů policie uzavřela také některé úseky frekventované dálnice M1 a M25.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů