Pátek, 29. března 2024

Řízení rizik je byznys budoucnosti

Řízení rizik je byznys budoucnosti
Vědci usilovně pracují na počítačovém systému odhalování zdrojů rizik a jejich vyhodnocování. Na Světovém ekonomickém fóru o tom včera informovali manažeři předních technologických koncernů.
"To, co chystáme, je hodně podobné zařízením, která nasazují nejvyspělejší tajné služby třeba v boji proti terorismu," uvedl Francois Barraukult, výkonný ředitel telekomunikačního koncernu BT International. Ani on, ani další z účastníků diskuse podrobnosti neuvedli. Vysvětlili, že už ze zadání by mohli třeba právě teroristé odvodit, jak systémy pracují. To by jim usnadnilo hledání možností, jak je obejít.
Odborníci se shodli, že žádný počítačový systém nenahradí pečlivé zvažování rizik vedením firem. Ale hrozby jsou stále komplexnější a mají sklon se navzájem prolínat. Bez automatických systémů nelze rizika a stupeň ohrožení vyhodnotit dost rychle. To se týká zejména podniků působících globálně.
Na fóru představili studii, kterou pro Davos vypracovaly instituce, které se zabývají posuzováním rizik. Jsou pod ní podepsány švýcarská zajišťovna Swiss Re, poradenská firma Marsch&McLenan či renomovaná škola Wharton Business School. Uvádějí v ní přehled hlavních rizik a jejich možný dopad na hospodářství.
Na prvním místě stojí aktuální rizika, jakými jsou třeba mezinárodní terorismus a hrozba pandemií. "O nich víme zatím nejvíce," řekl při představení studie Thierry Malleret, pracovník Světového ekonomického fóra. V druhé kategorii jsou hrozby, které svůj potenciál rozvinou ve střednědobém horizontu, například změny klimatu. "Věřím, že za nějakých deset let nám budou připadat jiná nebezpečí ve srovnání s tímto malicherná," tvrdí Malleret.
Ve třetí kategorii jsou rizika, jejichž potenciál si veřejnost ještě ani neuvědomuje. Autoři studie mají na mysli například nové technologie, které v sobě skrývají potenciál vynucených změn, jež ovlivní chod podniků a budou představovat hrozbu i pro život a zdraví lidí.

Důležité jsou krizové plány
"Při posuzování rizik se musí brát v úvahu všechny tři kategorie současně, izolované posuzování by vedlo k falešným výsledkům," upozornil Bill Paret z auditorské firmy Deloitte Touche. Jako příklad uvedl možnost, že se teroristé zmocní technologie, kterou upraví na nebezpečnou zbraň.
"Velmi brzy se dočkáme toho, že při posuzování určitého podniku se nebude hledět jen na hospodářské výsledky. Důležitou složkou budou krizové plány, či spíše plány zajištění podniku před všemi typy rizik," tvrdí Paret s tím, že kvalita plánů ovlivní tržní hodnotu firem.
"V každém případě je při zvládání potenciálních hrozeb nezbytné překročit hranice konkurenčního myšlení," řekl Thierry Mallert. "Ani nejlepší počítačový systém nenahradí nezištnou výměnu informací mezi podniky, veřejnými institucemi a vědeckými pracovišti." Oproti zmíněným třem kategoriím ohrožení je podle odborníků obava z rizik, skrytých přímo v hospodářských systémech jednotlivých ekonomik, přehnaná. Jako příklad uvedli experti Čínu.

Čína rizika zatím zvládá
"Všichni mluví o překotném růstu čínské ekonomiky a o tom, že jde o dynamiku na pozadí velkých sociálních a ekologických rizik. Z nich by mohly vzejít otřesy pro celé světové hospodářství," uvedl pro list The Wall Street Journal David Marshall z firmy Fitch Rating. Tento typ ohrožení je totiž nejlépe sledovatelný. A vlády i firmy mají k dispozici poměrně spolehlivé nástroje na jejich odhalování. Čínskou vládu nevyjímaje. Tato rizika se dají proto relativně snadno omezovat. Osvětlil to na příkladu čínského bankovního systému. "Nevěříme, že je ohrožený kolapsem," zdůraznil Marshall. Nejen že Peking v souvislosti s přípravou nástupu největších bank na burzy napumpoval do sektoru mnoho peněz a zbavil banky špatných úvěrů, ale zahraniční investoři už do něj dali na 16 miliard dolarů. Řada bank už má kvalitní vedení, včetně řízení rizik. Situace se bude zlepšovat. Příští rok musí Peking celý sektor úplně otevřít investorům.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů