Pátek, 29. března 2024

LZ Draslovka: Ekologickou havárii na Labi zavinil člověk

LZ Draslovka: Ekologickou havárii na Labi zavinil člověk

Draslovka Kolín KOLÍN - Ekologickou havárii na Labi, při níž v lednu do řeky unikl kyanid a otrávil tuny ryb, pravděpodobně zavinil zaměstnanec podniku. Ukázalo to interní vyšetřování Lučebních závodů Draslovka, odkud jed do Labe vytekl, řekl novinářům generální ředitel podniku Pavel Brůžek. Přiznal, že za havárii je odpovědný podnik. Závěry vyšetřování společnost předala policii. Podle zjištění firmy jeden ze zaměstnanců porušil provozní řád. Byl přeřazen na jinou práci. Bližší informace ale podnik s ohledem na policejní vyšetřování sdělovat nebude.

Podle Brůžka ale zmíněný pracovník pravděpodobně nepochybil úmyslně. Kdyby si totiž své chyby byl vědom, tak stopy zahladil a Česká inspekce životního prostředí by nic nepoznala, řekl. Připomněl, že první informace označovaly za příčinu ekologické havárie, při níž uhynuly ryby mezi Kolínem a Mělníkem, nedostatek kyslíku. Teprve následně byly ve vodě zjištěny stopy kyanidu.

Z Draslovky kvůli rozbitému čidlu uniklo 9. ledna do Labe zvýšené množství smrtelně jedovatého kyanidu. Poškodil život na 83,5 kilometru Labe. Podle prvních zpráv rybářů usmrtil deset tun ryb, zástupci LZ Draslovka ale dnes hovořili o dvou tunách.

Skutečný rozsah škod podle rybářů odhalí až jarní tání řeky, odhady hovoří o 39 tunách uhynulých ryb v hodnotě dva miliony korun. "Oteplení na Labi zatím nebylo tak výrazné, aby povolil led. Nemáme zatím žádné nové informace," řekl jednatel středočeského rybářského svazu Pavel Horáček.

LZ Draslovka se zavázala rybářům vyplatit dva miliony korun na nákup nové rybí násady. Začala také více jednat s kolínskou radnicí, která podniku vytýkala špatnou informovanost a pohrozila mu i sankcemi v podobě zastavení výroby. Protest proti chování firmy vyjádřili i obyvatelé Kolína v peticích. Podnik je připraven s nimi hovořit, slíbil dnes Brůžek.

V rámci preventivních opatření firma po havárii mimo jiné odpojila jímku dešťové kanalizace od čistírny odpadních vod, zdvojila signalizaci možné havárie a zvýšila četnost vizuální kontroly odtékající vody. Ještě letos uvede do provozu novou biologicko-chemickou čistírnu odpadních vod.

LZ Draslovka zabezpečuje také likvidaci staré ekologické zátěže. Její součástí je tzv. hydraulická clona, kterou tvoří 16 vrtů čerpajících spodní vodu, která se pak čistí. Část vody ale prostupuje mezi vrty, proto firma chystá stavbu tzv. milánské stěny, tedy mechanické bariéry, která průniky spodních vod zastaví. Postavit by se měla příští rok. Náklady jsou odhadovány na 48 milionů korun a zaplatí je firma a Fond národního majetku.

Kvůli neohlášení havárie a nedovolenému vypuštění odpadních vod zahájila s LZ Draslovka správní řízení Česká inspekce životního prostředí. Podniku hrozí v prvním případě sankce 200.000 korun, v druhém až deset milionů korun. Sankce podniku chce uložit i Středočeský kraj. Potrestat ho chce nejen za to, že o havárii včas neinformoval, ale také za to, že neměl včas podepsánu pojistnou smlouvu.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů