Čtvrtek, 18. dubna 2024

Olejová skvrna - další zásah pro Labe

Olejová skvrna - další zásah pro Labe

PRAHA/ÚSTÍ NAD LABEM – Labe se ještě nestačilo vzpamatovat z úniku kyanidu a dostalo další zásah. Je jím patnáctikilometrová olejová skvrna, kterou se od dnešního rána snaží zlikvidovat hasiči. „Labe je opravdu těžce zkoušenou řekou. Dvě velké ekologické havárie v krátkém časovém úseku znamenají velmi vážené narušení ekosystému řeky,“ okomentoval dnešní havárii mluvčí sdružení Arnika Marek Jehlička.

Olejová skvrna může podle Arniky zasáhnout celý potravní řetězec od bezobratlých živočichů až po vodní ptáky. „Pokud se nějaký živočich dostane přímo do olejové skvrny, může to pro něj znamenat okamžitou smrt. Další látky se však usadí v sedimentech a nezmizí ani po tom, co již bude skvrna odstraněna. Přesnější dopady havárie však budeme schopni posoudit až poté, co budeme znát přesné chemické složení látky, která do Labe unikla,“ uvedla Mgr. Hana Kuncová z programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

Arnika v souvislosti s havárií opět poukázala na nedostatečné zabezpečení podniků proti únikům toxických látek. „Řada podniků nevěnuje dostatečnou pozornost skladování nebezpečných chemikálií. Dalším velkým problémem je podceňování rizik a nedostatečná bezpečnost jak při skladování, tak při manipulaci s těmito látkami. Přesvědčili jsme o tom na případu Draslovky a měsíc poté zde máme další havárii. Doufáme, že se viník tentokrát přihlásí okamžitě a nebude čekat na to, až bude odhalen. Budeme samozřejmě požadovat jeho přísné potrestání. Česká inspekce životního prostředí by měla vyslat jasný signál, že si podniky nemohou dovolit s životním prostředím hazardovat tak, jak to nyní dělají,“ dodal Jehlička.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů