Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologická havárie na Aljašce

Ekologická havárie na Aljašce
Anchorage (USA) - Sever Aljašky se potýká s jedním z největších úniků ropy, jaké kdy oblast postihly. Z potrubí u naleziště Prudhoe Bay podle odhadů vyteklo až 267.000 galonů (milion litrů) ropy. Příčinou úniku byla koroze na ropovodu.

Aljašští ekologové o havárii hovoří jako o "katastrofě" pro životní prostředí, píše na svých stránkách britská zpravodajská stanice BBC.

Únik byl zjištěn 2. března a ropovod byl pak uzavřen. "Mohu potvrdit, že je to největší únik ropy v North Slope, jaký jsme kdy zaznamenali," řekla Linda Giguereová z aljašského úřadu ochrany životního prostředí.

Látka vytekla do oblasti o velikosti zhruba jednoho hektaru sněhem pokryté tundry v řídce obydlené oblasti na severoaljašském pobřeží ve vzdálenosti 1000 kilometrů od největšího aljašského města Anchorage.

Ochránci životního prostředí z Ligy aljašské divočiny uvedli, že havárie je bolestnou upomínkou nekontrolovaného dobývání ropy a plynu na tamním severu.

Nejhorší podobná ekologická havárie se na Aljašce odehrála v březnu 1989. Z tankeru Exxon Valdez tehdy nedaleko Anchorage uniklo asi 42 milionů litrů ropy. Kontaminováno bylo přes 2000 kilometrů pobřeží.

Při této katastrofě přišlo podle odhadů o život asi 250.000 mořských ptáků a řada dalších zvířat. V roce 2004 soud nařídil ropné společnosti Exxon zaplatit za škody částku 6,75 miliardy dolarů.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů