Pátek, 19. dubna 2024

Z cisterny unikl do ovzduší zkapalněný chlór

Z cisterny unikl do ovzduší zkapalněný chlór

ZELENÉ HÁJE: Ve čtvrtek se na silnici II. třídy v oblasti Zelené Háje konalo taktické cvičení jednotek požární ochrany Libereckého kraje a Policie ČR. Námětem byl „Únik nebezpečné látky, jako důsledek dopravní nehody cisternového přívěsu“.

24.03.2006 Aktualizováno 24.03.2006 13:18:01

Cvičení začalo v 11:40 hod., kdy řidič havarované cisterny, který neutrpěl žádné zranění, ohlásil událost na linku 112. Poté varoval přijíždějící vozidla o vzniklém nebezpečí. Během několika minut začal z havarované cisterny unikat zkapalněný chlór, který tvořil přízemní jedovatou mlhovinu, která byla simulována dýmovnicemi.

Uzavřená křižovatka a střídání hasičů
Po příjezdu jednotek požární ochrany provedli hasiči průzkum situace a dalekohledem zjistili kód nebezpečné látky, který byl uveden na cisterně. Hlídky policie uzavřely provoz na křižovatce a hasiči vytyčili nebezpečnou zónu. Mlhovina se začala šířit ve směru větru k obydlené části Bezděčín, proto byli policisté požádáni o vyrozumění místních obyvatel.

Hasiči v protichemických oblecích rozvinuli proudy pro srážení mlhy a tvorbu těžké pěny a současně za pomoci speciální ucpávky zamezili dalšímu úniku chloru z cisterny. Mezitím další družstvo postavilo dekontaminační stanoviště. Vzhledem k délce zásahu bylo nutné střídání hasičů v protichemických oděvech. Odstupující skupina byla ihned dekontaminována ve speciální sprše. Zásah byl ukončen ve 12:50 hod. po dekontaminaci všech zasahujících osob a nástrojů.

Zúčastněné záchranářské složky
Cvičení se zúčastnily profesionální jednotky Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS LK) stanic Semily a Turnov, dále Jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí (JSDHO) Lomnice nad Popelkou, Semily-Podmoklice, Košťálov a Rovensko pod Troskami s šesti cisternovými a jedním protiplynovým automobilem. Dále na místě nehody zasahovali příslušníci Policie ČR okresního ředitelství Semily a obvodního oddělení Lomnice n.P.

Hasiči při cvičení na únik chlóru z cisterny.

Hasiči při cvičení na únik chlóru z cisterny.

Cíle cvičení
Cílem taktického cvičení bylo především procvičení společné zásahové činnosti jednotek HZS LK, JSDHO a příslušníků Policie ČR. Dále také nácvik uzavírky frekventované křižovatky, která je hlavní spojnicí mezi městy Lomnice nad Popelkou, Turnov a Semily a odklonu dopravy. V neposlední řadě bylo cviční zaměřeno i na metodický nácvik hromadného varování obyvatelstva, při úniku nebezpečné látky do ovzduší. Cvičení splnilo stanovené cíle.

Zdolávání následků úniku nebezpečné látky patří mezi nejsložitější zásahy jednotek požární ochrany. Vzhledem k tomu, že skutečné události tohoto typu se stávají naštěstí nepříliš často, je potřeba provádět více těchto cvičení. Zde si hasiči mohou zautomatizovat jednotlivé činnosti a tím zefektivnit zásah a minimalizovat ohrožení při skutečné události.

Zdroj: HZS Libereckého kraje Autor: Iva Michalíčková
http://www.katastrofy.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů