Úterý, 16. dubna 2024

Pro sousedy je Černobyl velké politické téma

Pro sousedy je Černobyl velké politické téma
Je to už tradiční výlet, na který se prezident Alexander Lukašenko vydává. V den výročí černobylské katastrofy, která před dvaceti lety zamořila Bělorusko radioaktivitou, zamíří na jih země, do jedné z nejhůře postižených oblastí.
Za přítomnosti televizních kamer se snaží dokázat, že území jen několik kilometrů od elektrárny na sousední Ukrajině nejsou nijak zvlášť nebezpečná.
Jednou tu diktátor údajně strávil i část své dovolené. Tvrdí totiž, že míra radiace je v oblasti nižší než v metropoli Minsku. Několik vědců, kteří vyslovovali jiný názor, nechal zavřít.

Politizace havárie
"Bělorusko zná dvě katastrofy: Černobyl a Lukašenka," říká opoziční vůdce Anatolij Lebedko.
Ne náhodou se každý rok koná největší protestní shromáždění běloruské opozice právě v den výročí jaderné havárie a nazývá se "Černobylský pochod".
Jaderná havárie se v Bělorusku stala nástrojem politického boje, v němž se střetává autoritativní Lukašenkův režim s opozicí.
Žádná jiná země nebyla výbuchem v černobylské elektrárně postižena tak, jako právě Bělorusko. Na jeho území spadlo sedmdesát procent černobylské radioaktivity. Pětina zemědělské půdy v zemi je dodnes kontaminována.
Výskyt rakoviny štítné žlázy u dětí je v některých částech země i stonásobně vyšší, než je průměr jinde v Evropě. V místech s nejvyšší kontaminací je zdravých pouze deset procent dětí.
V Bělorusku dnes žije na zamořených územích dva a půl miliónu lidí a stát na likvidaci následků havárie vydává pětinu ročního rozpočtu. Režim se snaží vzbudit dojem, že problémy jsou z velké části překonané, a zemědělské farmy znovu osídluje - využívá především studenty a přistěhovalce.
"Vyrábět neradioaktivní mléko bylo příliš nákladné, a tak stát nakoupil vybraný druh krav, ideálních k chovu na maso," popsala stanice BBC situaci na státní farmě Komarin, ležící jen osmnáct kilometrů od Černobylu.

Děti zkažené Západem
Lukašenkovi vadí i to, že zahraniční agentury organizují ozdravné pobyty v západní Evropě.
"Copak nevidíte, jaké jsou naše děti, když přijedou domů? Ti malí se vracejí jako úplně jiní lidé," tvrdil před rokem a půl diktátor v parlamentu.
Ubytování malých pacientů u hostitelských rodin zařizují charitativní organizace, především z Británie a Irska. Dětem s leukémií či rakovinou tím podle lékařů prodlouží život až o dva roky.
Podle Lukašenka se ale děti nakazí západním životním stylem. "Nepotřebujeme takovou výchovu," tvrdí diktátor. "Jen v nejkrajnějších případech bychom měli dětem dovolit opustit zemi."
Západní pomoc bojkotuje Lukašenko do značné míry i jinak. Mnoho charitativních organizací si stěžuje, že drakonické zákony a daňový systém prakticky znemožňují jakoukoli práci v Bělorusku.
Co mají dělat zahraniční organizace, které by přesto chtěly dětským obětem pomoci? Pro ně má Lukašenko jednoduchý recept: "Ať převedou fondy a jejich využití bude kontrolováno Běloruskem."
Lukašenko zavedl i mnohé další požadavky, které komplikují život samotným pacientům.
Pokud jedou na Západ, musí například po návratu platit daň ve výši třiceti procent z jakýchkoli darů, které si přivezou.
Černobyl ochromil Bělorusko i finančně. Stojí zemi čtvrtinu jejího ročního rozpočtu. Neexistuje ale žádný mezinárodní zákon, podle něhož by mohlo Bělorusko v případě takovéto havárie dostat finanční kompenzaci, ať už od Ukrajiny nebo od Ruska.

Mrak nad Evropou
Radioaktivní mrak po havárii postupoval západní částí Sovětského svazu, východní Evropou a Skandinávií. Zasáhl i velmi vzdálená místa v celé Evropě. Mezi nejpostiženější patří i Skandinávie.
Vysoký spad cesia postihl také Velkou Británii. "Radioaktivitou z Černobylu je stále kontaminována více než třetina Británie," uvedl deník Independent. U dětí v nejpostiženější oblasti Cumbria vzrostl po katastrofě výskyt rakoviny štítné žlázy dvanáctinásobně.
V Rusku pak dodnes žije na kontaminovaných územích 1,5 miliónu lidí.


Nejpostiženější země: Bělorusko
Na zemi dopadlo 70 % radioaktivity z havarované elektnrárny v ukrajinském Černobylu.
Evakuovaná oblast představuje 20 % z celkové rozlohy státu, celkem muselo opustit své domovy 130 tisíc osob. Dva miliony lidí žijí na kontaminovaném území.
Počet lidí se zdravotním postižením - 2,2 milionu (to je pětina populace), včetně 500 tisíc dětí
Kontaminovaná půda - přes 18 tisíc km čtverečních (to je 22 procent veškeré zemědělské půdy)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů