Středa, 24. dubna 2024

Britský úřad zahájí kriminální stíhání firmy British Nuclear Group

Britský úřad zahájí kriminální stíhání firmy British Nuclear Group
Britský úřad pro zdraví a bezpečnost (HSE) dnes oznámil, že zahájí trestní stíhání společnosti British Nuclear Group Sellafield v souvislosti s únikem 83 krychlových metrů vysoce radioaktivního roztoku v továrně na přepracování vyhořelého paliva THORP.

Z roztrženého potrubí již od léta 2004 unikala kapalina, ve které bylo rozpuštěné vyhořelé jaderné palivo. Továrna tak postupně v evidenci postrádala asi 20 tun uranu a zejména 160 kilogramů plutonia. Znepokojivé je, že tento stav trval bez povšimnutí řadu měsíců. Únik byl zjištěn teprve 19. dubna 2005 a následně byl před veřejností držen v tajnosti. (viz http://www.wisebrno.cz/index.php?p=clanek&id=63). Jadernému inspektorátu společnost nehodu oznámila 20. dubna 2005. Továrna THORP je dosud mimo provoz.

Podle zjištění britského úřadu HSE (Health and Safety Executive) porušila firma BNGSL, která je pobočkou korporace British Nuclear Group, hned tři podmínky provozu přepracovací továrny: vypracovat a striktně dodržovat provozní předpisy, zajistit funkčnost všech bezpečnostních systémů a zaručit, aby jaderné materiály neunikly – v případě, že k úniku dojde, musí být včas zjištěn a oznámen. Vyšetřování ukázalo, že únik trval nejméně osm měsíců, než byl odhalen. První přelíčení případu se má konat 8. června 2006.

Firma British Nuclear Group zároveň dnes oznámila, že dodala zásilku čtyř souborů jaderného paliva typu MOX švýcarské elektrárenské společnosti NOK. Jedná se o druhou dodávku, první stejného rozsahu uskutečnila firma v červnu 2005. Podle plánu mělo být do konce března 2006 vyrobeno dalších dvanáct souborů palivových tyčí, ale firma oznámila že „vzhledem k potížím se spolehlivostí“ továrny došlo ke skluzu a vyrobena byla pouze jedna třetina.

Jan Beránek

WISE Brno
Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic
tel./fax 420-604-207305
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů