Pátek, 29. března 2024

Letošní bouře hrozí být ničivější

Letošní bouře hrozí být ničivější
U amerického pobřeží Atlantiku dnes začíná sezóna hurikánů, kterou meteorologové oficiálně vymezují obdobím mezi 1. červnem a 30. listopadem.
Ještě vloni tato přesná data nikoho příliš nezajímala. Jenže pak přišla Katrina, která zaplavila New Orleans, způsobila škody sto miliard dolarů a na pobřeží Louisiany a Mississippi po sobě zanechala přes 1800 obětí.
Může se taková katastrofa opakovat? Pro milióny Američanů a ekonomiku USA se dneškem z této nepříjemné otázky stává reálná hrozba. Konkrétním projevem byl už úterní vzrůst cen ropy, který analytici přisoudili aktuálnímu zasedání zemí OPEC a startu hurikánové sezóny.
Loňský rok byl rekordní, nad Atlantikem se vyvinulo 28 bouří, nejvíce od doby, kdy začaly být hurikány v polovině 19. století sledovány. Podle amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru bude i letošní rok z hlediska vzniku tropických bouří nad Atlantikem nadprůměrný. "I když nepředpokládáme, že by se opakovala loňská sezóna, možnost, že hurikány opět udeří na americkou pevninu, je vysoká," uvedl Conrad Lautenbacher z Národního úřadu pro oceány a atmosféru. "Je zde skutečně velmi zneklidňující možnost, že oblast zálivu zpustoší další silný hurikán," varoval Lautenbacher.

Američané mají obavy
Televizní zpravodajství z New Orleansu vloni otřáslo Američany. Kolaps administrativy v prvních dnech po hurikánu vedl k rozsáhlému vyšetřování ze strany Kongresu a také nezávislou komisí Bílého domu. Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost a pod něj spadající Federální agentura pro řízení záchranných operací po loňském selhání bojují o důvěru veřejnosti.
"Jako země jsme na velký hurikán připravení mnohem lépe, než jsme kdy byli," prohlásil před několika dny ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff.
Federální úřady mají k dispozici čtyřikrát více zásob potravin, pitné vody a ledu, než měly před rokem. Bushova vláda investovala osm set miliónů dolarů do záchranných komunikačních systémů. Připraveno zasáhnout bude okolo 367 tisíc příslušníků národních gard.
Státy, kterými se přehnaly loňské hurikány, ale žijí v napětí. "Předtím jsme byli všichni jako nevěřící Tomášové. Nejdříve to musíme vidět. A pak jsme to viděli," citoval list Washington Post šerifa Tony Fernandeze ze St. Bernard Parish, okrajové čtvrti New Orleansu.
"Počkám, co se stane v létě, teď zatím ani nebudu vyklízet poničený nábytek. A už vůbec něco opravovat. Kdyby se měla Katrina opakovat, nemá cenu se sem vracet," popsal John Perret, jehož přízemní domek v St. Bernard Parish se vloni zcela ocitl pod vodou, pro HN situaci svoji i deseti tisíců ostatních lidí.

Nejzranitelnější oblasti
Ministr Michael Chertoff připustil, že "nejzranitelnější" jsou právě ty oblasti, které se po loňské katastrofě ještě zdaleka nestačily vzpamatovat.
Možného návratu drtivých hurikánů se obávají i pojišťovací společnosti, které výrazně zvedly ceny pojistek v ohrožených oblastech. Tropické bouře přitom nezasahují jen státy Mexického zálivu, ale i celé východní pobřeží USA.
Deník Washington před dvěma dny přetiskl studii společnosti AIR Worldwide, podle které by hurikán po úderu na newyorský Long Island způsobil škody za zhruba sto miliard dolarů. Zaplaven by mohl být i dolní Manhattan. Naposledy touto oblastí prošel hurikán v roce 1938. Podle odborníků se tropické bouře na místo činu vracejí zhruba jednou za osmdesát let. "V tomto smyslu New York už přetahuje," citoval deník New York Times Jeffa Warnera, meteorologa z Pensylvánské univerzity.
"Ať už je před námi aktivní hurikánová sezóna, nebo pod normálem, základní poselství je pro každého stejné: připravte se, připravte se, připravte se. V místě, kde žijete, stačí jeden hurikán, a je to pro vás zlá sezóna," vzkázal Američanům Conrad Lautenbacher z Národního úřadu pro oceány a atmosféru.


Co čeká USA
V průběhu letošní hurikánové sezóny se na východním pobřeží USA očekává 12 až 16 větších bouří, z toho osm až deset hurikánů.
Z nich čtyři až šest by mohly dosáhnout na pětistupňové škále síly tři či více. Tyto hurikány, doprovázené větry o rychlosti kolem 178 až 209 kilometrů za hodinu, jsou nejničivější.
Vědci v loňském roce zaznamenali celkem 28 tropických bouří, z toho 15 přerostlo v hurikány. Národní úřad pro výzkum oceánů a atmosféry přitom čekal 12 až 15 bouří a sedm až devět hurikánů.
Hurikán Katrina loni zdevastoval New Orleans, usmrtil 1800 lidí a způsobil škody za 100 miliard dolarů. Hurikán Rita se přehnal státy Louisiana a Texas, Wilma zase krátce dosáhla rekordní intenzity.
Experti tvrdí, že velký nárůst hurikánové aktivity v Atlantském oceánu od roku 1995 souvisí s přirozenou změnou klimatických podmínek a teplot moří, které by podle očekávání vědců měly trvat od 15 do 40 let. Někteří klimatologové nicméně namítají, že důvody je možné hledat i ve vlivu člověka a v globálním oteplování.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů