Úterý, 23. dubna 2024

Arnika: Inspekce dala Draslovce příliš nízkou pokutu

Arnika: Inspekce dala Draslovce příliš nízkou pokutu

Česká inspekce životního prostředí na tiskové konferenci oznámila výši pokut, které udělila LZ Draslovka Kolín za lednový únik kyanidů do Labe. Bezprostředně po úniku se hovořilo o pokutách ve výši do 10 milionů a 200 tisíc korun. Za největší ekologickou havárii v České republice posledních let dostala Draslovka pokutu ve výši dvou milionů korun. "Vzhledem k tomu, že Draslovka kyanidy otrávila osmdesátikilometrový úsek Labe, považujeme tuto částku za směšnou," reagoval na výši pokuty vedoucí kampaně sdružení Arnika Budoucnost bez jedů RNDr. Jindřich Petrlík.

Za nízkou považuje pokutu také iniciátorka petice za zastavení výroby kyanidů v Kolíně Iva Drdová, která dodala: "Pokuta by měla být tak vysoká, aby si každý podnik rozmyslel, co a jak dělá. Dva miliony nepřimějí průmyslové podniky velikosti Draslovky k tomu, aby se chovaly zodpovědněji k životnímu prostředí."

Inspekce nízkou výši pokuty zdůvodnila tím, že Draslovce uložila celou řadu opatření, které podnik přijdou na desítky milionů korun. "Myslíme si, že tato opatření by Draslovka musela udělat stejně v rámci vydávání tzv. integrovaného povolení, anebo v jeho rámci mohla inspekce taková opatření po podniku požadovat. Neodůvodňuje to tedy směšně nízkou pokutu za největší ekologickou havárii posledních desítek let v České republice," zhodnotil shovívavý přístup inspekce Petrlík.

Na tiskovce inspekce zveřejnila také odhad, kolik vlastně do Labe v lednu z Draslovky uniklo kyanidů - bylo to 100 kg toxických kyanidů a 600 kg kyanidů celkových ve třiceti kubících vod. To je desetinásobek toho, co přiznala Draslovka na veřejné diskusi v Kolíně. Důvodem je, že kyanidy v odpadních vodách byly koncentrovanější než Draslovka na diskusi sdělila. "Jedná se tedy o největší kyanidovou havárii v České republice od šedesátých let dvacátého století, kdy do Jihlavy uteklo 140 kg kyanidů, ale následky nebyly zdaleka takové," řekl Petrlík.

Ze dvoumilionové pokuty skončí polovina v obecní pokladně Kolína a druhý milion pak ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Na dotaz Arniky, zda bude jeden milion korun dostatečný na revitalizaci říčního toku, vedoucí oddělení ochrany vod ČIŽP Ing. Hynek Beneš reagoval, že podle jeho soudu to dostatečné bude. Přesto však ještě není jasné, co vše kyanidy v Labi způsobily. Má to zjistit až v létě letošního roku srovnávací studie Výzkumného ústavu vodohospodářského. Ředitel inspekce Ing. Jan Slanec pak doplnil, že zatím zjištěné škody činily deset tun uhynulých ryb v hodnotě 400 tisíc korun.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů