Čtvrtek, 28. března 2024

Z ropovodu Družba uniká ropa, hrozí ekologická katastrofa

Z ropovodu Družba uniká ropa, hrozí ekologická katastrofa

U města Brjansk u ruskoběloruské hranice uniká ropa z poškozeného ropovodu Družba. Skvrna o rozloze deset kilometrů čtverečních znečistila podle pondělního ministerstva životního prostředí lesy, řeky i pole. Únik může způsobit podle místních ekologických organizacích ohromnou ekologickou katastrofu. Také ceny ropy kvůli němu mírně vzrostly.

MOSKAV/NEW YORK - "Trh zareagoval na znečištění ropou, vždyť skvrna pokrývá 10 kilometrů čtverečních," uvedl brooker Rob Laughlin. Cena zářijových dodávek ropy vzrostla o 50 centů na 73,74 dolarů za barel.

Společnosi Transněfť, která ropovod spravuje, se zatím nevyjádřila ani k poruše, ani k tomu, zda dodávky ropy potrubím bodu pokračovat v nezmenšené míře. Ropovod Družba  zajišťuje dodávky ruské ropy do Evropy. Je dlouhý na 4000 kilometrů a denně jím protéká 1,2 miliónu barelů ropy za den.

Na místo ekologické havárie vyslalo ministerstvo skupinu expertů, která zjišťuje podrobnosti. Příčiny úniku ropy zatím nejsou známé.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů