Středa, 24. dubna 2024

Stomilionové pokuty za úniky radioaktivity v britských továrnách

Stomilionové pokuty za úniky radioaktivity v britských továrnách
O dva miliony liber, tedy zhruba 83 milionů korun, přišel provozovatel továrny na přepracování vyhořelého paliva THORP ve Velké Británii. Společnosti BNG Sellafield tuto částku strhnul Britský úřad pro vyřazování jaderných zařízení za vážnou nehodu, o které se veřejnost dozvěděla v dubnu 2005. Z potrubí továrny během několika měsíců nepozorovaně vytekl vysoce radioaktivní roztok obsahující 20 tun uranu a 169 kilogramů plutonia. Stejnou částku strhl úřad i další továrně na zpracování radioaktivních odpadů v Dounreay. A další stíhání hrozí za úniky radioaktivních částic na pláže v okolí. 

Výše pokuty vyšla najevo ve středu 9. srpna, kdy britský Úřad pro vyřazování jaderných zařízení (Nuclear Decomissioning Authority, NDA) zveřejnil výroční zprávu. NDA dosud odmítala ohledně pokuty sdělovat jakékoliv podrobnosti s odůvodněním, že by to mohlo ovlivnit kriminální stíhání firmy BNG Sellafield, zahájené Britským úřadem pro zdraví a bezpečnost počátkem května. 

Firma je obviněna z porušení tří podmínek provozu, předepsaných zákonem o jaderných zařízeních z roku 1965. Příští stání před královským soudem v Carlisle má proběhnout 16. října. Během prvního soudního řízení v červnu firma porušení zákona přiznala, nyní se bude rozhodovat o trestech a o udělení pokuty. 

Továrna THORP je od loňského jara mimo provoz a zahájení provozu se neočekává dříve než letos na podzim, možná ještě později. Náklady na opravy zatím údajně dosáhly 50 milionů liber (2 miliardy korun), což ale není konečná cena. 

Firma BNG Sellafield, která je dceřinnou společností British Nuclear Group, nehody podle svých slov hluboce lituje a zdůrazňuje, že je plně oddána principům jaderné bezpečnosti. Vysoce radioaktivní žíravina přitom unikala osm měsíců, aniž by to někdo zaznamenal a aniž by někdo postrádal 160 kilogramů plutonia, které s ní vyteklo. 

Sankci ve stejné výši 2 milionů liber strhl NDA i továrně v Dounreay, která zpracovává radioaktivní odpady. Vloni v září zde došlo k nehodě, která vzhledem ke své závažnosti musela být oznámena i Mezinárodní agentuře pro atomovou energii. Továrnu provozuje britská Agentura pro atomovou energii (UKAEA). 

Linka, která plnila ocelové sudy směsí kapalných radioaktivních odpadů s betonem, vypustila 266 litrů vysoce radioaktivní kapaliny a 300 kg betonu na zem. Ze sudu o objemu 0,5 kubického metru, do kterého se odpad plnil, totiž někdo zapomněl sundat víko. Také tato továrna je dodnes mimo provoz a náklady na dekontaminaci překročily milion liber (cca 41 milionů korun). Jedná se o nejvyšší pokutu v padesátileté historii této továrny. 

Jako by to nestačilo, oznámila také včera Skotská agentura pro ochranu životního prostředí (SEPA), že předala prokuratuře dokumentaci o úniku více než 1000 vysoce radioaktivních částic do okolí továrny. Jde o zlomky vyhořelého paliva o velikosti písečného zrna, které byly nalezeny poblíž na plážích a na dně moře. 


prameny:

- IC Scotland 9th August 2006
- Herald 10th August 2006
- Scotsman 10th August 2006
- BBC 9th August 2006
- CORE Press Release 9th August 2006


Další podrobnosti najdete v našich předchozích zprávách zde:




 
Jan Beránek

WISE Brno
Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic
tel./fax 420-604-207305
skype: janberanek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů